Ще има ли нови данъци и по-малко пари от еврофондовете за страни като България?

2006
Ще има ли нови данъци и по-малко пари от еврофондовете за страни като България?
Снимка: iStock

Днес, 20 февруари, ще се състои Европейски съвет по само една тема - многогодишната финансова рамка на Съюза за периода 2021 - 2027 година, предаде БГНЕС.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи бюджет, който предвижда намаление на част от досегашните разходи. Ограничаването на средствата е свързано с оттеглянето на Великобритания, заради което се отчита недостиг от 75 милиарда евро за следващите седем години. Шарл Мишел предложи той да бъде преодолян с въвеждането на нови данъци за европейските граждани. Предвижда се още увеличение на разходите за цифровизация, сигурност и отбрана, за опазване на границите и за европейските чиновници. Планира се ограничаване на средствата за сближаване и за земеделие, особено за развитието на селата и за преките плащания за стопаните, както и на предприсъединителните фондове. Орязани се очаква да бъдат и средствата по кохезионните фондове с над 20 милиарда евро. Страните нетни получатели на средства предлагат те да останат в следващия бюджет на равнището, на което са сега.

Австрия заплаши с вето по въпроса с размера на вноските в бюджета на ЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц заплаши с вето, ако Европейската комисия не се откаже от предложението държавите-членки да внасят в...

Европейската комисия определи предложението като "добра отправна точка", но според Европейския парламент то е "незадоволително", "разочароващо" и "неприемливо", посочва БНР.

Досега вноската в бюджета на ЕС беше 1% от БВП на ЕС. С Brexit обаче се отваря дупка от 10 млрд. евро годишно. Затова ЕК иска вноската да бъде увеличена на 1,1%, но ЕП иска повече - 1,3%, докато предложението на Шарл Мишел е за 1,074%, обобщава БНТ.

"Групата на пестеливите четири", в която влизат Австрия, Нидерландия и Дания и Швеция, е твърдо против увеличаване на вноската. Въпросните страни искат по-голяма оптимизация на харченето на средства. Срещу тях са държавите от Южна и Източна Европа, сред които и България, наричани "приятели на кохезията". Те не са съгласни средствата, които получават от еврофондовете, да бъдат намалени.

Освен конфликт между държавите, има и неразбирателство между институциите как да бъдат разпределени парите по пера - т.е каква част да отива за кохезия, земеделие или проекти като "Еразъм" например.

България стана част от по-малките в ЕС, които искат икономическото изравняване да продължи

Да се запази нивото на финансиране на Кохезионната политика до размерите от Многогодишната финансова рамка (МФР) 2014-2020 г. в реално ...

Няма единство и по въпроса какви да бъдат източниците на финансиране на многогодишната финансова рамка. Досега 80% от приходните идваха от вноските на държавите, а 20% - от мита върху вноски стоки и глоби срещу компании, които нарушават европейските закони. Точно затова Шарл Мишел и ЕП говорят за въвеждане на нови, общоевропейски данъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа