В Германия постигнаха съгласие за кабинета

23573
В Германия постигнаха съгласие за кабинета
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на Социалдемократическата партия (ГСДП) Зигмар Габриел постигнаха споразумение за съставянето на общ кабинет. След разговори в продължение на няколко часа двамата са изгладили различията си по много въпроси - пенсионната реформа, минималната надница и други.

Очаква се коалицията между двете партии да встъпи в длъжност преди Нова година.

Споразумението между двата най-големи политически съперника в Германия се счита за изключителен напредък от страна на анализаторите. Така според проучванията на общественото мнение ще се изпълнят и очакванията на повечето германци за широка коалиция.

Меркел се съгласи на редица големи компромиси, които могат да й помогнат да спечели колебаещите се привърженици на ГСДП. Налес заяви, че партията му е постигнала въвеждането на минимална заплата в Германия от 8,50 евро на час от 2015 г. Според запознати източници обаче тя ще се прилага във всички сектори едва от 2017 г. и много подробности остава да бъдат доизяснени.

Социалдемократите поставиха приемането на тази ключова мярка в предизборната им кампания като условие за сключване на споразумение за коалиция. Така в Германия за първи път ще бъде въведена минимална заплата. Досега страната разчиташе изключително на социалните партньори за уреждане на въпросите, свързани със заплатите на служителите.

Очаква се тя да подобри покупателната способност на милиони служители. Според икономическия институт DIW 5,6 милиона души или 17 на сто от германските служители печелят в момента по-малко от 8,50 евро на час.

Освен това след повече от един месец преговори социалдемократите постигнаха и план за подобряване на пенсиите за служителите с ниски заплати и възможността за пенсиониране на 63-годишна възраст вместо на 67 за служителите с 45-годишен трудов стаж. Всички социални мерки и планираните инвестиции в проекта за голяма коалиция ще струват 23 милиарда евро, които ще бъдат осигурени главно чрез мерки в данъчната област. "Полученият резултат е добър за нашата страна, той носи до голяма степен отпечатъка на християндемократите", заяви генералният секретар на ХДС Херман Грьое. Той изрази задоволство, че е избегнато повишаването на данъците, както първоначално са искали от ГСДП.

Социалдемократите постигнаха отстъпка и по още едно от големите си искания в социалната област – възможността за предоставяне на двойно гражданство на децата на чужденци, родени в Германия. ГСДП и ХДС/ХСС се споразумяха още по въвеждането на винетни такси за финансиране на магистралите.

Меркел трябваше да оглави правителство на голяма коалиция и при първия си мандат от 2005 до 2009 г. Лидерите на консерваторите и на социалдемократите отказаха да обявят състава на бъдещото правителство в очакване на вътрешния референдум на ГСДП. Партията предвижда да проведе допитване сред около 470 000 свои привърженици между 6 и 12 декември и да обяви резултатите на 15 декември или два дни преди планираната дата за преизбирането на Ангела Меркел за канцлер.

 


Финална права за преговорите в Берлин

Консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите (SPD) се надяват да постигнат споразумение за формиране на правителство до сряда, ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа