Започна ключовата среща в Рамщайн, Зеленски каза какво иска от военните министри

2075
Започна ключовата среща в Рамщайн, Зеленски каза какво иска от военните министри
Снимка: Getty images

Министрите на отбраната от над 50 страни се събраха в американската военновъздушна база Рамщайн в югозападна Германия, за да координират военната помощ за Украйна. Срещата започна преди 12 ч. българско време, а в началото ѝ украинският президент Володимир Зеленски се включи с видеообръщение.

Той заяви, че армията му се нуждае от стотици танкове, за да се защити от руската агресия. „Войната, започната от Русия, не позволява забавяне. Стотиците благодарности не представляват стотици танкове... Времето трябва да се превърне в наше общо оръжие“, заяви той, цитиран от BBC. „Във вашата власт е да гарантирате артилерията, от която се нуждаем“.

САЩ обявиха нова военна помощ от 2,5 милиарда долара за Украйна (ВИДЕО)

Пентагонът обяви пакет за сигурност на Украйна в размер на 2,5 милиарда долара. В него за пръв път бронирани превозни средства Stryker ...

Зеленски каза, че е благодарен за оказаната вече подкрепа от страна на западните съюзници, но добави, че времето притиска Киев. „Русия иска да унищожи нашите универсални човешки ценности. Трябва да се забързате“, заяви той.

„Кремъл трябва да загуби. Русия иска да притежава силата да унищожава нации и за това се говори открито в Москва. Русия концентрира последните си сили в опит да убеди всеки, че омразата може да бъде по-силна, отколкото света. Затова трябва да действаме бързо“, допълни Зеленски.

Министърът на отбраната на САЩ също изнесе реч и обеща страната му да подкрепя Украйна толкова, колкото е нужно. „Когато Путин започна безразсъдната си инвазия преди няколко месеца, той смяташе, че светът ще обърне гръб. Не отчете и куража на украинския народ. Руските сили увеличиха своите ужасяващи атаки, убивайки много невинни украинци. Това е ключов момент. Русия се прегрупира и набира още хора. Не е време да забавяме ход сега. Украинският народ ни гледа, Кремъл ни гледа, историята ни наблюдава“, заяви Остин, цитиран от BBC.

САЩ готвят помощ за Украйна да си върне Крим, разкри "Ню Йорк Таймс"

След разговори с украински официални лица администрацията на Джо Байдън се е съгласила с идеята, че Украйна може да се нуждае от военно...

Той каза, че заедно с Германия ще предоставят ПВО-системи Patriot на Украйна и загатна за още оръжия от Франция, Канада и Полша. Днес се очаква да излезе пълен списък с новата западна помощ за Киев, като в центъра на вниманието е Берлин. Канцлерът Олаф Шолц засега отказва да прати танкове Leopard 2 на украинската армия, като заявява, че ще го стори само ако САЩ снабдят Киев с танкове Abrams. Това обаче е малко вероятно, като американците дори заявиха, че „няма смисъл“ от подобна стъпка.

Междувременно Нидерландия обяви, че е готова да снабди Украйна с изтребители F-16, ако получи такова запитване от правителството в Киев, по думи на външния министър Вопке Хукстра пред местното издание NL Times.

В срещата в Рамщайн участва и служебният министър на отбраната на България - Димитър Стоянов.

Унгария е блокирала голям пакет европейска военна помощ за Украйна

Унгария е блокирала военна помощ на стойност 500 милиона евро в рамките на седмия подобен пакет, отпуснат на Украйна като част от Европ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа