Зеленски обяви как ще трябва да воюва Украйна, ако САЩ не помагат (ВИДЕО)

14906
Зеленски обяви как ще трябва да воюва Украйна, ако САЩ не помагат (ВИДЕО)
Снимка: president.gov.ua

Защитата на енергийната инфраструктура на Украйна е основен приоритет. Ако не получим военна помощ от САЩ, ако нямаме ПВО, ако нямаме ракети за системите "Пейтриът" (Patriot), ако нямаме 155-милиметрови снаряди и системи за електронно заглушаване, ще трябва да отстъпваме назад, с малки крачки. Трябва да намерим някакъв начин да не отстъпваме. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред The Washington Post.

Как Украйна да не отстъпва?

Освен очевидното – т.е. Конгресът най-после да гласува новия американски пакет от 61 млрд. долара за Украйна, който председателят на Камарата на представителите и отявлено протеже на Доналд Тръмп Майк Джонсън успешно блокира от октомври 2023 година насам, Зеленски вижда само един друг вариант – Украйна да атакува мощности на руската енергийна и петролна инфраструктура. След като нас ни оставят без ток, и ние отвръщаме със същото – правим го с наше оръжие, с наши дронове, никой не може да ни каже как да се защитаваме от Русия при това положение, гласи посланието на Зеленски.

Снощи Украйна наложи извънредно спиране на тока в няколко региона, след като Русия засили обстрелите по обекти на енергийната ѝ инфраструктура: Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*. Националният мрежов оператор "Укренерго" съобщи в късните часове на 29 март, че неговият диспечерски център е бил принуден да прилага графици за аварийно спиране на тока в регионите Днепропетровск, Запорожие и Кировоград до вечерта. Ограниченията са още отпреди това в сила в големите градове Харков и Кривой Рог (родният град на Зеленски) след предишни руски атаки, посочва БГНЕС.

Освен това – Змиевската ТЕЦ, в Харковска област, е извадена от строя за дълго време. "Всички агрегати са унищожени, спомагателното оборудване е повредено. Степента на унищожаване варира от пълна до значителна. Сега предприятието разчиства руините и няма достъп до голяма част от оборудването. Поради това няма възможност за по-точна оценка на мащаба на щетите, точните цифри относно сумата, необходима за възстановяване, както и прогнозите относно времето на ремонта", се казва в официално съобщение на "Центренерго". Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко увери, че има финансови средства за възстановяване, има и дарители. Андрий Хота, ръководител на Надзорния съвет на „Центренерго, отбеляза, че това не е първа подобна ситуация от началото на войната – за 6 месеца преди минаващата вече зима ТЕЦ Змиевска е била подготвена за отоплителния сезон буквално от нулата, напомни той.

Недостиг на боеприпаси

Когато нямаш боеприпаси, когато нямаш снаряди, трябва да се справяш с по-малко. "Как? Разбира се, като се върнем назад и направим фронтовата линия по-къса. Ако тя се разкъса, руснаците ще могат да се насочат към големите ни градове", предупреди Зеленски пред The Washington Post. На 28 март той проведе телефонен разговор с Майк Джонсън и го предупреди, че положението в Украйна става все по-тежко, а одобрение на военна помощ от САЩ трябва да има възможно най-скоро.

"Нуждата на Украйна е спешна и ние не можем да си позволим допълнителни забавяния", каза говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

Руският свят: Миризма на трупове

В обширно интервю пред "Укринформ", командващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Олександър Сирски благодари на западните партньори за помощта, но с очевидно напомняне – загубихме Авдеевка, защото нямахме достатъчно артилерийски снаряди и поради постоянните тежки бомбардировки с авиационни бомби от страна на руснаците. Можехме да удържим в Авдеевка, ако имахме достатъчно артилерийски снаряди и ПВО системи – не се оплакваме, това е факт: F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО).

Ситуацията в Авдеевка в момента много добре може да бъде описана с видео от руски войници – тишина, няма шум на град, има само миризма на гнилоч и трупове. Точно това чака всеки украински град, до който Русия успее да се докопа така, както направи в Авдеевка:

На този фон, френският министър на отбраната Себастиен Лекорню коментира, че страната му ще започне да дава военно оборудване и оръжия, които иначе трябва да утилизира. Говорим за такова оборудване и оръжие, които скоро ще трябва да бъдат утилизирани, но са в добро оперативно състояние, подчерта френският министър, цитиран от Var-Matin. Думите на министъра обаче не дадоха яснота от кога би започнало това - но по-късно на 30 март той се изясни: Франция дава стотици бронетранспортьори на Украйна

Същевременно, в руското пространство в Телеграм изобщо не са убедени, че Украйна е толкова безпомощна и чак толкова ѝ липсва артилерия, колкото излиза от думите на Зеленски. Естонският блогър WarTranslated публикува разпечатка от дискусия, в която изрично пише следното: "Не можем да говорим за целия фронт, но войниците, с които поддържаме контакт, казват, че не виждат катастрофален спад в огъня на украинската артилерия".

Сирски посочи и друго – Украйна не пренебрегва нито една информация относно бъдещите намерения на руснаците за атаки и се подготвя с изграждане на обширни защитни позиции:

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има увеличение на интензивността на боевете, но не огромно – 13 бойни сблъсъка повече на дневна база. Общо за изминалото денонощие бойните сблъсъци по целия фронт са 72 според украинските данни. Най-горещо си остава Новопавловското направление (на запад от Маринка – селата Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка), с 25 отбити руски пехотни атаки за последните 24 часа. На запад от Авдеевка, по линията Невелско – Първомайско – Тоненко – Семьоновка – Уманско – Бердичи, са отбити 20 руски пехотни атаки. Вече е ясно, че руснаците лека-полека оказват повече натиск за пробив на естествената линия от водоеми зад Тоненко и при Семьоновка и Уманско. В Лиманското направление са отбити 16 руски пехотни атаки, при Терно и Билохоровка (15-10 километра запад-югозапад от град Кремена). Отново няма нито една руска пехотна атака в направлението към Купянск.

В обзора си за деня популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише, че източно от Тоненко и Водяне руснаците укрепват фронтовата линия и се целят в Уманско.

(КАРТА) Що се отнася до Новопавловското направление, там има украински данни, че руснаците се стремят да си осигурят позиции за атака и от север, и от юг на Красногоровка. Има геолокализирани видеокадри (18+), подсказващи руски напредък от север на Красногоровка - с дрон е поразен руски войник и другарите му го изоставят. "Рибар" твърди, че в Григоровка руските части се окопват в центъра на селото, докато украинците са се оттеглили в предприятието "Селхозхимия".

Относно другите направления на фронта, "Рибар" съобщава само за неуспешна украинска контраатака при Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут). Съобщението обаче е поредното такова за няколко дни и показва, че руснаците не контролират този участък на фронта така, както се похвалиха на 23 март. Има и геолокализирани кадри от боеве при Урожайно, в направлението Бердянск - Велика Новоселка, което е важно за Угледар:

ОЩЕ: САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com