Там, където боевете така и не спряха

1563
Там, където боевете така и не спряха
Снимка: Getty Images/Guliver

Окопната война в Източна Украйна пак се ожесточи. На фронта край Авдеевка хората са без ток, вода и топлина - при минус 20 градуса. Казват, че ситуацията се изострила особено след телефонния разговор между Путин и Тръмп.

Окопната война в Източна Украйна отново пламна с пълна сила. В градчето Авдеевка край Донецк се водят ожесточени сражения между украинската армия и проруските сепаратисти. Украинските медии съобщиха, че сепаратистите са използвали и тежки оръжия от типа на ракетните системи "Град". Президентът Петро Порошенко дори прекъсна визитата си в Берлин и се завърна в Украйна.

Това е най-голямата ескалация на насилието от месеци насам. Според официални данни от Киев, през последните няколко дни са били убити седем украински войници, а други 45 са били ранени. Представители не самопровъзгласилата се "Донецка република" съобщават за най-малко шестима убити и 13 ранени сепаратисти. Двете страни взаимно си приписват вината за ескалацията на напрежението.

На прага на хуманитарна катастрофа

Авдеевка е малък град в околностите на Донецк, само на около шест километра от бастиона на сепаратистите. Градчето е в региона, контролиран от Киев. Авдеевка е едно от малкото места, където въпреки Споразумението от Минск, военните действия никога не са били прекратявани.

Близо половината от 35-те хиляди жители на Авдеевка живеят край фронтовата линия и са в постоянна опасност. При последните боеве беше прекъснато електрозахранването, водоснабдяването и отчасти отоплението. А температурите в Източна Украйна в момента са ледовити - около минус 20 градуса. Затова в Авдеевка беше обявено извънредно положение. Властите подготвят евакуацията на хиляди хора, за да се избегне хуманитарна катастрофа.

След президентските избори в Америка ситуацията в Източна Украйна се изостри допълнително. Особено ожесточени боеве се водиха и в региона на Светлодарск. Областта е врязана като клин между двете сепаратистки области Донецк и Луганск. През декември 2016 там се водиха тежки боеве, при които загинаха много украински войници. Украинските медии съобщават, че през януари елитни украински части са провели успешна офанзива и са разширили контролираните от Киев области. Във вторник (31.1) говорителят на украинското министерство на отбраната заяви, че и в Югоизточна Украйна се водят сражения, главно около Мариупол на Азовско море.

Нетаняху и подкупите

Тежки обвинения в корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху: почти всеки ден валят нови и нови разкрития. Цялата тази история ...

Ескалацията като средство за натиск?

Сегашното изостряне на положението много напомня за събитията отпреди две години. Навремето сепаратистите успяха да превземат обсаденото летище в Донецк. Тежките боеве по цялата фронтова линия принудиха украинското правителство и западните посредници да започнат преки преговори със сепаратистите и да подпишат Споразумението от Минск през февруари 2015 година. Осъществяването на на минските договорености обаче е в задънена улица, защото украинското правителство разглежда постигането на дълготрайно примирие като предпоставка за политически компромиси.

Наблюдателите в Киев предполагат, че и сега сепаратистите искат да принудят Украйна да направи нови компромиси. Факт е, че боевете пламнаха с нова сила непосредствено след телефонния разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп. Двамата били разговаряли и за ситуацията в Украйна, но детайли не бяха оповестени. Известно е обаче, че още по време на предизборната си борба, Доналд Тръмп многократно се изразяваше ласкаво за Путин и заяви готовност за евентуална отмяна на санкциите срещу Русия. Подобни новини очевидно безпокоят Киев и радват сепаратистите.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com