Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

26838
Как да се преборим с кубинската мана по краставици?
Снимка: Julia Schwab / Pixabay

Кубинската мана или Pseudoperonosporosa cubensis е една от най-честите болести, с които се сблъскват производителите на краставици. Как да разпознаем симптомите на заболяването?

При заразяване в началните етапи върху листата се появяват малки точки, подобни на изгаряния. Върху външната страна на листата се образуват яркозелени петна с ъглова или кръгла форма. На вътрешната повърхност се появява сиво-виолетово покритие, което се забелязва само при внимателно оглеждане.

Условия за разпространение на инфекцията

Болестта се развива най-силно във влажни условия, например на открито през дъждовно лято. Резките температурни промени между дневните и нощните температури също са рискови фактори, тъй като росата пада сутрин - редовното появяване на капеща влага върху листата е неблагоприятно.

Несъмнено негативен фактор е мокренето на листата. При горещо време поливането става по-често и се образува кондензат. Поливането със студена вода директно стимулира развитието на мана.

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Годни ли са за консумация краставици от болни растения?

Понякога потребителите се чудят: безопасно ли е да се ядат такива зеленчуци? Отговорът е „да“. Гъбичките, като правило, засягат само листата, но не и плодовете. Болестта обаче може да повлияе върху качеството на самите плодове: краставиците, откъснати от засегнатите растения, са безвкусни и нямат характерния за растението аромат. Плодовете с променен цвят, пожълтели или побелели, омекнали или с петна от плесен трябва да се изхвърлят.

Как да се отървем от кубинската мана?

За да се ограничи развитието на болестта, е необходимо да се намали относителната влажност на въздуха и да се предотврати падането на капчици влага върху листата. Това се постига чрез разреждане на гъстотата на насажденията, намаляване на поливането и провеждането му през първата половина на деня, проветряване на оранжерията и др. По този начин намаляването на относителната влажност на въздуха ще забави образуването на зооспорангии, основният източник на инфекция през вегетационния период.

За да се намали разпространението на инфекцията, е необходимо да се отстранят първите заразени листа от растенията възможно най-бързо и незабавно да се поставят в найлонови торбички, за да се предотврати разпространението на гъбични спори.

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Мерките за предотвратяване на разпространението на болестта също включват:

- повишена вентилация за намаляване на влажността;

- поливане в основата на растението, като се избягва контакт с листата, капково поливане;

- пълно отстраняване на целия растителен материал в края на вегетационния период;

- ежедневна проверка и незабавно отстраняване на засегнатата зеленина и растения за унищожаване;

- практика на ротация на културите, при която растенията от семейство Тиквови не се връщат на едно и също място в продължение на две години.

Доказано е обаче, че редица сортове и хибриди имат, макар и непълна, но повече или по-малко достатъчна устойчивост на заболяването. Затова най-разумното решение е да се насочваме към такива видове краставици.

Методи за борба с кубинска мана по краставици

Препарати, съдържащи мед, са ефикасни срещу пероноспороза. Използването им е ефективно и безопасно в периода преди образуването на зеленината. Когато завръзите вече са се формирали, не трябва да се използват медсъдържащи препарати.

През вегетационния период химическата защита започва с превантивни третирания. При обработката се старайте да третирате старателно долната страна на листа - за целта използвайте прилепители Няколко дни след третирането мокрите петна по листата изсъхват. В зависимост от метеорологичните условия третиранията се повтарят след 5-10 дни. За да се предотврати развитието на резистентност (съпротивляемост) на патогена към използваните лекарства, е необходимо да се редуват и да се използват не повече от 2-3 пъти на сезон.

След прибиране на реколтата почвата се дезинфекцира с химикали за унищожаване на гъбичките, а в оранжерията слой от почвата с дебелина 5–7 см се отстранява и се заменя със здрав субстрат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com