Как да засадим тиквички от разсад?

11980
Как да засадим тиквички от разсад?
Снимка: iStock

Ако тиквичките са сред най-любимите ви зеленчуци, които с удоволствие си хапвате през  топлите месеци от година не само заради вкуса им, но и заради ползите за здравето, със сигурност ще бъдете очаровани да научите как да си ги отгледате сами, за да сте сигурни за произхода им, качеството им и употребата на торове и препарати. Отглеждането е лесно, изисква минимални познания, тиквичките не са капризни, което прави този зеленчук подходящ дори за начинаещите градинари. Ще засадим тиквички от разсад обаче, което е по-лесен и бърз вариант.

Ще засадим тиквички от разсад – вижте кога

Трябва да пазите разсада от слани и резки застудявания на всяка цена, така че ако се в район, в който през годините сте наблюдавали нестабилно време и неочаквани студове, най-добре изчакайте до края месец май, за да ги засадите. В традиционно топлите райони и на по-ниска надморска височина може да не чакате края на май, за да засадите разсада. Точният момент на засаждане е от ключово значение за оцеляването и развитието на разсада, за да се радвате на богата реколта, каквато обикновено тиквичките като плодовити зеленчуци дават.

Засаждане на тиквички - кое е най-доброто място в градината

Ще засадим тиквички от разсад – вижте как

-          Саденето на тиквички на открито в градината от разсад е важно да започне, след като почвата се стопли – поне 10-тина градуса следва да е, за да се вкорени и развива нормално този разсад. Тиквичките са капризни по отношение на температурата на почвата и ниската ги погубва  буквално.

-          Имате не повече от 20-25 дни, за да се погрижите семената ви да станат разсад, преди този разсад да се премести на открито. Ако се забавите, корените му ще прораснат прекалено дълги и е възможно да се наранят при засаждане в земята, което ще доведе до загуба на растения. Проверете готов ли е разсадът ви, като преброите листата му – готовият ще има 2-3 листа.

-          Почвата, в която отглеждате тиквички, следва да е торф и пясък в съотношение 2: 1 с добавени пепел и хумус , но в малки количества.

-          малко хумус и пепел.

-          Изборът на място за тиквичките съвсем не е без значение. Ако ви липсват познания и засадите разсада на сянка, добивът ще бъде намален. Подходящото късче земя е  огряно от слънце и скътано от вятъра. Заветът е важен за тиквичките, тъй като те не долюбват течението.

-          Подготовката на почвата за сеитба следва да започне още през есента. Фосфор, калий и оборска тор е перфектната комбинация според специалистите. Азотните торове оставете за периода на образуване на първите плодове.

-          Не трябва да пропускаме и дълбоката оран през есента, както и повторната през пролетта, преди да засадим тиквички от разсад.

Отглеждане на тиквички в градината: Най-важното, което трбява да знаете

-          Съвсем естествено качеството на семената, от които е отгледан разсадът, както и на самия разсад, е важно. Добре е начинаещите в отглеждане на тиквички да закупуват разсад за тях само от добре проучени места.

-          Макар да имат големи и дълги корени, позволяващи на тиквичките да оцеляват по-дълго при засушаване, тиквичките не го долюбват, поради което е добре да се погрижите за овлажняването.

Работата по засаждане на тиквички съвсем не е лека и малко, както забелязвате, но пък самите тиквички не са капризни, лесно оцеляват, дори да допуснете грешка като начинаещи градинари, плодовити са и от едно разсадче се раждат много тиквички.

И накрая, но далеч не на последно място, не пропускайте да оставите разстояние между разсачетата. Тиквичкие се засаждат на голямо разстояние – около метър между редовете и 50-60 см вътре в реда. Дълбочината на засаждане е  4-5 см. над шийката на корена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com