Как се прави засаждане на праскова от костилка?

23470
Как се прави засаждане на праскова от костилка?
Снимка: Pixabay.com

Прасковите са сред основните овошки, отглеждани у нас, тъй като сочните им ароматни плодове са не само полезни, но и еднакво подходящи както за директна консумация, така и за производството на сладка, конфитюри, сокове и кулинари изкушения – торти, печива.

Масовото отглеждане на праскови прави темите, свързани с грижата за тях и засаждането им, популярни, както и познати на повечето градинари. Ако сте начинаещи обаче и не сте запознати как се прави засаждане на праскова от костилка, сте на правилното място. А за онези, които реагират с „Това го знам“ сме приготвили интересната история на прасковата и ползите от консумацията ѝ, за да сме полезни и интересни за всички вас.

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

История и произход на прасковите

Латинското наименование на прасковите Prunus persica е свързано с предполагаемия произход на плодовете – от Персия. През последните няколко века обаче се оказва, че схващането, че Персия е родината на прасковите, както се е считало векове наред, е напълно погрешно. Прасковите са се зародили в Китай, като в Европа имаме щастието да ги отглеждаме и да се наслаждаваме на вкуса им и ползите от тях благодарение на древните гърци. Като споменахме здравословни ползи прасковата може да се похвали с учудващи такива, както и с малко познати.

Ползи от консумацията на праскови

Преди да разберете всички тайни и трикове за засаждане на праскова от костилка, със сигурност се вълнувате защо да си посадите праскова освен заради вкуса ѝ. Прасковата е много полезен плод с известни и с неподозирани ползи за здравето, сред които са:

  • Като плод, богат на витамин С, прасковите са вкусен начин да държите вирусите далеч, както и да събудите имунната си система и да се радвате на по-свежа кожа.
  • В прасковите ще откриете добри количества бета каротин, който се превръща във витамин А в тялото. Витамин А е от съществено значение за предотвратяване на известната с народното име „кокоша слепота“ – затруднение или невъзможност за виждане вечер и през нощта. Витаминът е ценен и за здравето на кожата и лигавиците. Според последните проучвания на учените витамин А предпазва и от рак на белия дроб и рак на устната кухина.
  • Калият, съдържащ се в щедри количества в прасковите, помага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане, което прави прасковите ценни за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.
  • Консумацията на праскови, богати на желязо, държи далеч и анемията от вас.

Кои дървета НЕ трябва да се засаждат едно до друго в градината?

Засаждане на праскова от костилка? Научете как се прави

Убедени сме, че след като научихте част от ползите за здравето, които вкусният плод осигурява, се замисляте да отгледате собствени дръвчета в двора си, за да се радвате на праскови с доказан произход, които знаете как и с какво сте торили и пръскали. Това не е особено трудна задача, ако имате малко градинарски умения и познания.

Що се отнася до засаждането, може да си посадите праскова и от костилката ѝ, макар да не се препоръчва от някои специалисти, тъй като посадената по този начин праскова по думите им не е толкова вкусна и сладка. Но пък не са необходими средства за засаждането, нали така, поради което може да пробвате дали ще ви се получи и вкусна ли ще е прасковата. Но се заредете с търпение – процесът е лесен, не изисква усилия, но изисква много чакане.

След като се насладите на сочна, едра, вкусна праскова с превъзходно качество, за да постигнете желаното от вас засаждане на праскова от костилка, изсушете костилката на слънце за месец, след което ѝ дайте възможност да свикне с тъмнина и хлад – да се климатизира, като я приберете в мазето за няколко дни. Заровете костилката в пясък, в който трябва да остане до образуването на израстък върху края на костилката.

Образува ли се, може да заровите костилката с него надолу в избраното подходящо място за дръвчето ви в градината и да се заредите отново с търпение, тъй като скоро няма да видите нищо над земята – първо се развиват невидимо за вас под земята корените и едва след това се показва прасковката.

И пак ще е нужно търпение, докато порасне и се превърне в дърво, раждащо плодове, като ще е нужно да полагате грижи на всеки етап от развитието му. Докато чакате да изсъхне костилката, както и докато е в пясък и под земята, ще имате достатъчно време да потърсите ценна информация и съвети за грижа за дръвчето, което искате да отгледате, за да сте подготвени за предизвикателствата, които ви очакват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com