Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

27496
Каква е причината за къдренето на листата при доматите?
Снимка: iStock

Макар да са сравнително лесни за отглеждане и да можем да ги засадим дори в сандъчета и саксийки на терасата освен в градината и в парника, доматите страдат от редица заболявания, вредители, проблеми, с които понякога дори опитните градинари трудно се справят.

Болестите заедно с вредителите и грешките, допускани в отглеждането на доматите, създават различни рискове за реколтата и водят до нежелани резултати. Къдренето на листата при доматите е именно сред тях. За да решите този проблем, ако се сблъскате с него, важно е да знаете причината за това навиване на листата, за да търсите решение за нея.

Къдренето на листата при доматите – защо се случва и как да се справите?

Ако очаквате категоричен отговор на въпроса защо се къдрят листата на този вкусен плод (да, доматите да плод), ще ви разочароваме – причината не е една, поради което няма и една-единствена рецепта за справяне с проблема. Сред най-честите причини са:

-          Липса на достатъчно влага

Ако не се поливат адекватно, а времето е горещо, доматите очаквано ще страдат от засушаване, като това визуално може да се прояви именно чрез листата на растението, които поради изсъхване ще изглеждат накъдрени. Поливайте по-често доматите и ще избегнете проблема.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

-          Прекомерна влага

Доматите копнеят за златната среда и както засушаването, така и прекомерното поливане, са пагубни за тях, намаляват добива и водят до къдрене на листата. Може да се избавите от къдрене по тази причина и да предпазите доматите от влагата като смесите пясък, дървени стърготини или торф с почвата преди засаждане на разсад от домати.

Те помагат за бързото усвояване на излишната вода, като я отвеждат в дълбоките слоеве на почвата. Ако пък говорим за оранжерия и излишна влага във въздуха, може да намалите влажността, като оставяте често оранжерията да се проветрява.

-          Прекомерни горещини

Температурните рекорди водят до навиване, накъдряне на листата, като това важи с особена сила за доматите, отглеждани в оранжерия. Осигурете сянка и влага.

-          Глад – почва, бедна на хранителни вещества

Ако не сте обогатили почвата и тя е бедна на хранителни вещества, доматите ви със сигурност ще страдат и това ще си проличи по листата им. Недостатъчното количество минерални в почвата води до усукване и увяхване на листата на доматите. Добрата новина е, че самия вид на листата ще ви подскаже от какво се нуждаят – добавете фосфор, ако листата се извиват надолу, добавете калий, ако младите листа се извиват и къдрят нагоре. Прекомерното торене с неправилни торове също е причина за къдренето на листата при доматите – сочи излишък на азот.

-          Вредители, нападнали доматите ви

Акарите, листните въшки и други вредители причиняват сериозни щети по доматите и застрашават добива и реколтата ви. Вредителите по доматите изпиват буквално соковете на листата, поради което се наблюдава именно къдрене на листата. Борбата с вредителите е възможна с употребата на препарати. Идентифицирайте вредителя и не се бавете, тъй като някои се размножават изключително бързо и също толкова бързо погубват доматите ви.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

-          Болести

За жалост доматите боледуват, а някои заболявания се лекуват трудно или не се лекуват, при което единственият изход е да се унищожат заболелите домати, преди да е засегнала болестта всички и да е погубила реколтата и обезсмислила труда на земеделеца. Инфекциозно заболяване е една от причините, поради които листата на доматите се къдрят.

Бактериите се пренасят от вредители, бактериалното заболяване се поддава толкова трудно на лечение, че повечето градинари бързат да премахнат засегнатите домати, преди да се е пренесла болестта върху останалите. Може да последвате примера им, той се основава на опит и знания, ако именно подобно заболяване е отговорът на въпроса „Каква е причината за къдренето на листата при доматите?“

Ако забележите къдрене, обърнете внимание на всички подробности, свързани с него, и се консултирайте със специалист, за да идентифицирате точната причина и за да работите за отстраняване на проблема в случай, че не съумявате да я откриете сами или се колебаете коя точно от всички възможни и изброени е.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Поливане на доматите - грешките, които ще ви оставят без реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com