Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

31340
Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?
Снимка: iStock

Повечето болести по краставиците се причиняват от патогенни гъбички. При неправилна селскостопанска практика и благоприятни за патогените условия те могат да заразят зеленчуците на различни етапи от тяхното развитие. Ето защо често се изисква многократно третиране на растенията за борба с болестите.

Брашнеста мана

При много високи температури (25°C и повече) и особено в периоди на висока влажност рискът краставиците да бъдат засегнати от брашнеста мана се увеличава многократно. Това заболяване не „докосва“ плодовете - само листата изсъхват, но в болните растения самите краставици растат дребни и суховати. Поради това добивите може да намалеят с 30%, а в оранжерии, където растенията страдат от заболяването по-често, с 60%.

За борба с брашнестата мана напръскайте краставиците със съответните препарати в началото на цъфтежа или плододаването; или когато се появят 3-4 истински листа. Ако е необходимо, пръскането може да се повтори.

Пероноспороза

Пероноспорозата е едно от най-сериозните заболявания на краставиците, което в тежки случаи може да доведе до пълна загуба на реколтата. Основният фактор, допринасящ за развитието на болестта, са капки вода (роса), които остават върху листата на растението повече от 6 часа подред.

Най-често насажденията са засегнати в началото на плододаването. Болестта се развива много бързо: листата изсъхват, окапват, а плодовете спират да се развиват. За да не се случи това, борбата трябва да започне при първите признаци на заболяването. Препоръчва се и превантивно пръскане.

4 сорта краставици, които НЕ горчат

Поливайте със съответен фунгицид 2-3 дни след засаждането на разсада на постоянно място. Извършете следващите поливки (не повече от 5 през целия вегетационен период) на интервали от 2 седмици.

Бяло гниене

В оранжериите краставиците са силно податливи на бяло гниене. Това се улеснява от висока - около 90%, влажност и сравнително ниски температури. Болестта може да ви лиши от по-голямата част от реколтата.

Извършете първото пръскане против бяло гниене в самото начало на цъфтежа или плододаването и повторете след 15 дни.

Бактериоза

Топлото и влажно време може да провокира появата на заболяване като бактериоза. Бактериите, които при благоприятни за тях условия започват да се развиват много активно, причиняват смъртта на растенията и водят до загуба на повече от половината реколта от краставици. Трикратното пръскане през вегетационния период обаче ще предпази краставиците както от бактериоза, така също от антракноза и пероноспороза.

Народни средства за защита на краставиците

За противниците на всяка „химия“ може да бъдат предложени няколко алтернативни, народни метода за борба с болестите по краставиците.

Хитър трик за отглеждане на краставици, с който ще приберете реколтата по-рано

Като превантивна мярка преди сеитба, накиснете семената на краставицата за няколко часа в розов разтвор на калиев перманганат.

За защита от пероноспороза, направете разтвор на основата на чесън: 50 г нарязани скилидки чесън залейте с 1 литър вода. Оставете ги накиснати за един ден. Прецедете и добавете 9 литра вода.

Млечно-йодният разтвор може да помогне при много заболявания на краставицата. За да го приготвите, разредете 30 капки йод и 20 г настърган сапун в 1 литър мляко. Пръскайте растенията с получения разтвор през целия вегетационен период на интервали от 10 дни.

За борба с брашнестата мана пригответе 0,4%-ов разтвор на сода за хляб (разтворете 4 г сода в 1 литър вода). Добавете малко сапун и напръскайте засегнатите растения с получения разтвор.

Вреди на краставиците нанасят не само болестите, но и многобройни насекоми в оранжерии и на открито. Поради тези причини защитата на краставиците както с фунгициди, така и чрез инсектициди, е сред най-важните задачи на градинаря - защото в противен случай лесно можете да останете без реколта!

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com