Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

12754
Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?
Снимка: Thinkstock

Среброто е един от най-популярните благородни метали, ползвани за изработка на украшения. Въпреки че са сравнително евтини, сребърни изделия биват фалшифицирани в огромни количества. Затова по отношение на такива бижута изразът:„Доверявай, но проверявай!“ си остава актуален.

Маркировка

Преди всичко, проверете маркировката на украшението. Липсата на маркирана проба е основателна причина да се съмнявате в оригиналността на бижуто. Най-популярните сребърни проби са „800“, „900“ и „925%. Всяка показва определено съдържание на сребро в бижутата: съответно 80%, 90% и 92,5%.

Йод

Потопете памучен тампон в йод, след което го прокарайте върху метала. Ако среброто е оригинално, йодът ще остави мътно сиво петно. Колкото по-висока е пробата, толкова по-тъмно ще бъде. Самото петно скоро ще изчезне; няма нужда да се притеснявате за това. Фалшификатът реагира по различен начин - върху него се появява бял варовик.

Тебешир

Подобни свойства има и обикновеният тебешир - просто го натрийте върху изделието. Ако се появи тъмен белег, това означава, че е истинско. Не забравяйте след процедурата да отмиете тебешира.

Химически варианти

Има и по-малко популярни опции за тестване - например използване на различни реактиви. Автентичността на среброто може да се определи с помощта на азотна киселина или мехлем от сяра. Среброто потъмнява, а фалшификатите отделят пяна и шипят.

Как да почистите сребро у дома: Прост трик, за който мнозина не знаят

Магнит

Среброто не реагира на магнита, затова може да отлепите магнитно сувенирче от хладилника и да го поднесете към бижуто. Ако забележите привличане, то това определено е фалшификат. В природата обаче има и други непривличащи се (диамагнитни) метали: мед, олово, кадмий. Затова магнитът няма да ви даде стопроцентова увереност в оригиналността среброто, но поне ще разпознаете съвсем явни фалшификати.

Хартия

Може би сте чували за друг популярен метод - тестване на оригиналността на среброто с хартия. Ако вземете обикновен бял лист и прокарате сребърен предмет, например кръст, върху него, трябва да остане следа, подобна на молив. Фалшивото изделие няма да създаде такъв ефект. Но дори и така е невъзможно да се прецени със сигурност, че това определено е сребро.

Лед

Среброто като метал е известно със своята топлопроводимост - то перфектно поддържа температурата на човешкото тяло. Като вземем предвид тези свойства, можем да проверим оригиналността му с обикновено кубче лед. За целта трябва да загреете украшението в ръце и след това да поставите кубчето върху него. Колкото по-бързо то започне да се топи, толкова по-чисто е среброто във вашето изделие. За по-голяма яснота можете да поставите обикновена лъжица или вилица наблизо. По правило те са изработени от неръждаема стомана, така че се охлаждат само за няколко секунди. При тях на леда ще му трябва много повече време, за да се стопи.

Как се проверява дали среброто е истинско?

Лапис молив

Доста стар и надежден метод за проверка е използването на лапис молив. Основното активно вещество на това антисептично средство е сребърен нитрат. Навлажнете лапис молив във вода и начертайте нещо върху повърхността на украшението. Благородният метал няма да реагира, но върху фалшификата ще остане черна ивица. А самият лапис молив е добър за лечение на рани и ожулвания, така че ще бъде полезен във всеки комплект за първа помощ.

Оцет

Тестването с обикновен трапезен оцет работи по подобен начин. Ако поставите сребърни бижута в него, нищо няма да се случи. Наличието на реакция показва, че това е друг метал.

Звук

Истинското сребро издава характерен звънлив звук, когато удари твърда повърхност. Ако изпуснете сребърна гривна, тя ще звънне ярко и отчетливо. Фалшивата ще падне тъпо и почти беззвучно.

Потъмняване

Можете също да проверите метала визуално. Измамниците често използват цинк при производството на фалшификати. За да определите наличието му, просто разтрийте изделието в ръце. Ако забележите леко потъмняване върху ръката си, то определено не е сребърно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 типа жени, които се харесват на смелите мъже

10 фрази, заради които ще бъдете отхвърлени на интервю за работа

Тялото ще каже „благодаря“: Захарен детокс за 10 дни

Никога не ги носете: 4 женствени елемента, които отблъскват мъжете

Влиянието на лунните фази върху любовта, кариерата и финансите

Какви кичури отиват най-много на червена коса?

Кой българин спасява заловените Ботеви четници от бесилката

Това са признаците, че човек ще умре след няколко дни

7 неочаквани неща, които могат да ви подмладят

Панировката пада в тигана по време на пържене? Не и по този начин!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com