Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

20900
Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?
Снимка: БГНЕС

Рекордните цени на първите череши, предлагани на пазара, със сигурност правят щастливи гордите собственици на черешово дръвче в двора си, което да задоволи нуждите на семейството им, за да не хапват череши от родния пазар с цената на златото, докато други се замислят дали да не си засадят дръвче.

Отглеждането на череши не е особено трудно, но има своите особености, които трябва да познавате. Предпазването от слани и градушки е само едно от нещата, които трябва да съблюдавате, за да се радвате на реколта от двора си, пръскането против болести и вредители е друга важна тема, за която си струва да си поговорим, ако искате да хапвате собствени череши, а не такива на златни цени. Кога се извършва пръскане на черешите, как е правилният начин и за какво да внимаваме – отговорите на всички тези въпроси ще ви помогнат да се погрижите за черешовите си дръвчета, отгледате здрави, сладки, едри череши и да се насладите на вкуса им безплатно или почти, защото и отглеждането им не е възможно, без да вложите труд и финансови средства.

Още: Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Пръскане на черешите – какво трябва да знаете?

Първото пръскане на черешите след зимата е важно да направите още през ранните дни от пролетта – обикновено през месец март. Това пръскане е преди цъфтежа и е от ключово значение, за да защитите ефективно дръвчето от листни въшки и други вредители, както и от болести, които нанасят щети и оставя дръвчето ви без листа, тоест унищожават го. Дръвче, силно засегнато от болести и вредители, няма как да ви радва с вкусни плодове, така че запознайте се с важните за развитието на черешата и за предпазването ѝ препарати и не се колебайте да ги използвате. Когато говорим за пръскане на череши, важен е не само правилният избор на препарати, но и дозировката, времето, начина на прилагане. Тези съвети ще ви помогнат:

  • Внимавайте с дозата препарат. Начинаещите в отглеждането на череши понякога считат, че слагането на повече препарат ще защити по-добре дръвчетата. Напротив. Увеличаването на дозата може да доведе до изгаряне на листата, което е не по-малко от опасно от вредителите и болестите. Ако пък използвате по-малко препарат от необходимото, той няма да е ефективен, тъй като няма да е достатъчно силен, за да подейства. Четете етикетите, следвайте посочените дози и пропорции и ако имате колебания, консултирайте се със специалистите в магазина, от който сте закупили препарата, вместо да рискувате реколтата си. Те са запознати с материята и могат да ви дадат най-ценните и правилни съвети.
  • Пръскането не е безразборно, има схеми за пръскане, които трябва да овладеете и да съблюдавате и следвате, за да имат резултат усилията ви. Схеми и календар за пръскане обаче няма да ви представим, защото зависят и варират в зависимост от конкретните вредители и болести, атмосферните условия и сорта, тоест няма един-единствен календар за третиране, който да ползвате, без да се налага да правите промени по него.
  • За ранното пръскане се препоръчват обикновено препарати с делтаметрин за борба с черешовите листни въшки, както и препарати, предназначени да предпазят черешите от ранното кафяво гниене, брашнестата мана и други заболявания.
  • Имайте предвид, че ранното пръскане – това преди разпукването на пъпките – не е винаги през месец март. То варира в зависимост от годината – топла ли е, или студена. Ако е необичайно гореща, може да се окаже, че дърветата са се разпъпили по-рано от очакваното, а вие сте закъснели с пръскането. Нека те ви водят в избора на време за пръскане, не вие тях.
  • Само ранно пръскане преди цъфтеж не е достатъчно, за да осигурите на дръвчето защита, гарантираща ви богата реколта и здрави черешки. Пръскане на черешите се прави и след цъфтежа, като целта му е да се предпазват растящите плодове.
  • Има и общи правила, свързани с пръскането, които също е важно да се съблюдават – да не се пръска късно следобед, за да не създаде риск влагата от пръскането, ако рязко застудее през нощта, да не се пръска преди дъжд, тъй като той ще отмие препарата, да не се пръска във ветровито време, тъй като вятърът ще духне ценните съставки, предпазващи черешата, някъде другаде, да не се пръска и в прекомерни жеги.

"Слушайте" черешата, тя ще ви подскаже от какво се нуждае.

За да е богата реколтата на черешите, направете това през пролетта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Поливане на доматите - грешките, които ще ви оставят без реколта

Направете това и листата на картофите няма да пожълтяват

Защо и как опитните градинари използват мляко в градината

Грешките, заради които краставиците стават криви

Само опитните градинари НЕ изхвърлят това - тази течност бори листните въшки и увеличава реколтата

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com