След прибиране на реколтата от домати: опитните градинари винаги правят това

12548
След прибиране на реколтата от домати: опитните градинари винаги правят това
Снимка: iStock

Всеки опитен градинар знае, че след прибиране на последната реколта от домати ще трябва да работи усилено за възстановяване на почвеното плодородие.

Факт е, че зеленчуците консумират хранителни вещества много активно. Ако искате почвата да остане плодородна, не пренебрегвайте възстановителните процедури. Опитните градинари винаги разчитат на подхранване с пепел и оборски тор.

Как да възстановим почвата след доматите

Доматените насаждения са предразположени към различни видове болести и често са нападани от насекоми. Следователно почвата ще трябва да бъде старателно обработена след прибирането на реколтата им.

След като приберете реколтата от домати, поръсете почвата с това

Най-добре е да използвате фунгицидно лекарство. Също така си струва да култивирате почвата в съответствие с болестта, на която растенията са били податливи.

След прибирането на реколтата можете безопасно да приложите тор на базата на пепел. Нуждаете се само от половин чаша продукт на кофа вода. След приготвяне изчакайте 120 минути и започнете да нанасяте продукта.

Оборският тор е отлично лекарство, което ще помогне за възстановяване на баланса на хранителните вещества в доматената градина. За да направите това, ще трябва да разредите килограм тор в кофа с вода. Трябва да изчакате поне 48 часа. Десет литра са достатъчни за площ, върху която са били отглеждани сто насаждения.

домати

Отправната точка за масовото събиране на доматената реколта е сериозното застудяване. Веднага след като температурата на въздуха падне под +10 градуса през нощта и има доста активни валежи, е да приберете всички плодове. Описаните по-горе условия са идеални за развитието на късна болест, която представлява най-голямата заплаха за реколтата.

Маната е заболяване, което може да доведе до масивни щети и пълна загуба на доматената реколта. По плодовете се появяват тъмни петна, които се разпространяват много бързо и вече не е възможно да се отстранят, веднъж появили се по плодовете, тъй като гъбичките се развиват в тъканите.

В случай на късна болест е необходимо да се отстранят болните листа от храстите и да се третират растенията с биологични препарати – на този етап експертите не препоръчват използването на химикали.

Реколтата трябва да се прибира в сухо време. Първо се премахват първите две четки, особено тези, които имат бланжеска зрялост: те са нараснали по обем, но им трябват ден-два, преди да станат червени. Не трябва да ги държите на храста. По този начин ще ускорите растежа на други по-дребни плодове и ще увеличите последните добиви.

Още: Семена от домати - как е правилно да се събират

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази типична грешка при поливане може да съсипе цветята и цялата реколта

Така ще се отървете от брашнените червеи от растенията

Листни въшки по краставиците - най-добрите бабини рецепти

Бели петна по листата на краставиците - какво да правим

Дворът ще се изпълни с цветя: 5 начина за съживяване на розите след зимуване

Колко време след засаждане поникват картофите?

Торене на касиса - така го правят опитните градинари, за да е богата реколтата

Хортензиите ви изглеждат така? Направете това и храстите ще бъдат покрити с цветя!

Напръскайте ягодите с това, за да прогоните вредителите

Какви непретенциозни растения да изберете за засаждане в градината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com