Сода бикарбонат - как я използват опитните градинари

49859
Сода бикарбонат - как я използват опитните градинари
Снимка: iStock

Содата бикарбонат може да се използва не само за готвене. Този продукт може да донесе значителни ползи както у дома, така и в градината. 

Каква е ползата от сода в градината и как се използва?

Разтвор на сода помага за защита на растенията от различни вредители, включително листни въшки. В допълнение, този продукт има положителен ефект върху растежа на зеленчуците и спомага за повишаване на тяхната устойчивост към различни заболявания.

Благодарение на използването на сода, растенията ще се справят по-добре с неблагоприятните климатични условия. Този продукт също е безопасен и екологичен.

Накисване на боб със сода - ето защо е полезно!

Добавете няколко капки течен сапун към литър топла вода. Можете да използвате и сапун за пране, но предварително го настържете. Добавете супена лъжица сода и разбъркайте всичко добре. След това растенията могат да се третират с разтвора. Просто трябва да следвате редица правила.

Препоръчително е третирането да се извършва сутрин или вечер. Важно е правилно да се третират всички части на растението. Ако има вредители, тази процедура може да се извършва веднъж на всеки три дни. За профилактика растенията могат да се пръскат веднъж на всеки десет дни. Не се препоръчва тази обработка да се извършва в горещо или дъждовно време.

Ефективно е използване на сода в борбата срещу брашнестата мана по градинските растения. Един от най-честите проблеми, пред които са изправени градинарите, е брашнестата мана. Това гъбично заболяване атакува листата, плодовете и стъблата на много растения, превръщайки ги в бели и прахообразни, което в крайна сметка може да доведе до смъртта на растението. Въпреки това, има прост и икономичен начин за борба с тази напаст с помощта на сода.

За да приготвите разтвор срещу брашнеста мана, можете да използвате или сода за хляб, или калцинирана сода. Рецептата е доста проста: трябва да разтворите 2 супени лъжици сода за хляб или 1 супена лъжица калцинирана сода в една кофа вода (около 10 литра). Добавянето на около 50 грама сапун за пране ще засили ефекта, тъй като сапунът помага на разтвора да залепва по-добре върху листата на растенията, повишавайки неговата ефективност.

Този разтвор е особено ефективен срещу брашнеста мана по цариградско грозде, флокс, краставици, тиквички и тикви. Редовното пръскане с този разтвор може не само да помогне в борбата със съществуващо заболяване, но и да предотврати появата му в бъдеще.

Използването на сода за хляб като средство за борба с брашнестата мана е безопасен и екологичен метод, който може да бъде отлична алтернатива на химическите фунгициди, особено в домашната градина.

5 начина да използвате сода бикарбонат в ежедневието, за които не сте знаели

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com