Веднага направете това, ако имате черни петна по доматите

48678
Веднага направете това, ако имате черни петна по доматите
Снимка: iStock

Определяне на причината

За да разрешите проблем, трябва да знаете защо е възникнал. Доматите могат да се влошат и да се покрият с тъмни петна в резултат на инфекции и грешки в селскостопанската технология:

Причината за черните петна може е липсата на хранене:

  • калций,
  • желязо,
  • магнезий.

Ако по листата се появят петна под формата на сребрист или лилав цъфтеж, растенията вероятно са отровени от прекомерно количество минерални торове.

Веднага направете това, ако имате черни петна по доматите

Справянето с черните петна не е лесно. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голям е шансът за успех. Важно е да не пропускате първите признаци на заболяването.

От гъбични лезии се използват препарати с мед или системни средства, които проникват в растителните тъкани. При дъждовно и студено време се използва 1% разтвор, а ако по корена на растенията вече са се появили черни петна, набези и плесени - 3%.

Бордолезовата течност има кратък период на лечение. След като го използвате, не можете да берете домати в продължение на 8 дни.

Оранжерийните домати и храсти на открито, на които плодовете вече узряват, могат да бъдат третирани и защитени с биологични препарати, които са абсолютно безопасни за хората и топлокръвните животни: триходермин, фитоспорин и др. Подходящи са народни средства: пръскане с разредена суроватка, инфузия с чесън, отвара от пепел.

Техники за поливане на домати: Тайните на градинарите са разкрити

Болестта не идва от нищото. Зачатъците й са или върху семена, или по-често в градинската почва. За да не се покрият доматите с черни петна, трябва да обработите семената преди сеитбата в калиев перманганат и ежегодно да избирате ново място за доматите. На старото легло остават спори от патогенни гъбички и бактерии. Растенията могат да бъдат върнати на първоначалното им място не по-рано от 3-4 години.

Последици от заболяването

Петната по листата на храстите определено ще повлияят на добива. В най-добрия случай отделните плодове ще се влошат, в най-лошия - всички растения ще умрат. Ако не предприемете действия, забелязаният храст напълно спира развитието си и умира в рамките на няколко седмици. Първо, листата ще паднат от него, а след това доматите. Дори ако доматите останат да висят на храста, те ще загубят характерния си вкус и мирис, семената в тях ще покафенеят.

По-добре е да не ядете плодове от засегнатия храст и още повече да не използвате семената им.

Поливане на доматените растения и проблеми, за които да внимавате

Превантивни мерки в оранжерията и на открито

Преди сеитба всички семена, включително закупените, ако не са обработени от производителя, трябва да се потопят в бледо разтвор на фармацевтичен манган за 20 минути и след това да се измият в течаща вода. Перманганатът унищожава гъбичните спори и бактериите, намиращи се на повърхността на семената.

След прибиране на реколтата леглото с домати трябва да се почисти от растителни остатъци, корените да се изтръгнат от земята, всички листа и стъбла да се съберат и да се отнесат в компостната купчина.

В оранжерията почвата се дезинфекцира късно през есента с меден сулфат (50 g на 10 l). Самата сграда се измива с всякаква дезинфекционна течност за оранжерии.

Растенията определено ще се разболеят, ако са засадени в тежка глинеста почва. Мокро и студено е, корените при такива условия не могат да устоят на бактериите и бързо изгниват. Гниенето се разпространява отдолу нагоре, което води до тъмни петна по листата и плодовете. Глинеста почва трябва да се разрежда с пясък, като се въвежда във всяка дупка за засаждане и се разбърква старателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com