Задължително торене на чесъна за богата реколта - ето какво се прави

14521
Задължително торене на чесъна за богата реколта - ето какво се прави
Снимка: iStock

Чесънът е една от най-популярните култури, отглеждани от много градинари. За да получите добра реколта от този пикантен зеленчук, трябва да се грижите правилно за него, включително и да извършвате правилно и навременно торене. Градинарите с опит знаят много добре, че тази култура се нуждае задължително от 3 подхранвания за сезона. Това гарантира богата реколта с високи вкусови качества и повишена устойчивост на съхранение. 

Правилно торене на чесъна

Първото торене се извършва през пролетта, когато се появяват зелени издънки. За това се използват азотни торове като урея или амониев нитрат. Те насърчават растежа на зелената маса и развитието на кореновата система. Препоръчителната доза е една супена лъжица на 10 литра вода. 

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Второто подхранване се извършва две седмици след първото. Този път се използват фосфорни торове като суперфосфат. Фосфорът насърчава образуването на луковици и подобрява вкуса на чесъна. Препоръчителната доза е две супени лъжици на 10 литра вода.

Третото торене задължително се извършва в края на юни - първата десетдневка на юли. За целта се използват калиеви торове като калиев сулфат или дървесна пепел. Калият помага за подобряване на качеството на луковицата и повишава устойчивостта на чесъна към болести. Препоръчителната доза е една супена лъжица на 10 литра вода.

Всеки градинар трябва да запомни, че преди да се прилагат каквито и да е торове, почвата трябва да се напои. Това ще помогне за предотвратяване на изгаряния на корените и ще съдейства за равномерното разпределение на тора в почвата.

Също така си струва да се има предвид, че чесънът обича рохкава и плодородна почва. Преди засаждане се препоръчва да се добави компост или хумус. Това ще помогне да се осигурят на растението всички необходими хранителни вещества, което ще окаже положителен ефект върху запазването на качеството на чесъна.

Изборът на правилното място за отглеждане на чесън вече е половината от успеха. Тежката и бедна почва може да съсипе дори най-добрия посадъчен материал, а прекомерната влага или постоянната сянка ще отслабят растението.

Чесънът се чувства най-добре в плодородна почва, пясъчна глинеста или глинеста почва. Но ако вашата градина няма посочените видове почва, можете сами да създадете подходящи условия, като добавите малко глина към суха пясъчна почва и речен пясък към глинеста почва.

Също така е важно да се определи киселинността на почвата. Факт е, че поради повишената киселинност чесънът не може да абсорбира достатъчно фосфор, калий, калций и други елементи, благодарение на които расте. Почвите, които са подходящи за отглеждане на чесън, трябва да са леко кисели или неутрални, с киселинност под 6,5 pH. Почвата трябва да се деоксидира предварително, още със засаждането на предишната култура.

Чесън - как влияе на кръвната захар

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com