Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нараства броят на жертвите на руските атаки в Харковска област (ВИДЕО)

20 май 2024, 01:29 часа • 3107 прочитания

При руските атаки в украинската област Харков на 19 май са загинали най-малко 11 души, съобщиха властите в граничния район, изправен пред нова офанзива на силите на Москва. 

Още: При Харков руснаците бъркат заради Путин: Украински експерт (ВИДЕО)

От 10 май руските войски провеждат сухопътна атака в североизточния регион, където постигнаха най-големите си териториални придобивки през последните 18 месеца. Киев заяви, че е спрял напредъка им - твърдение, опровергано от Москва.

Жертвите

Шестима души - включително бременна жена - бяха убити в покрайнините на град Харков при ракетно нападение, извършено от руската територия Белгород, съобщиха украинските власти.

Още: Зеленски: Руското настъпление при Харков е само първата вълна

Двадесет и седем души са ранени при удара по почивна станция, а един служител е изчезнал, съобщи прокуратурата. "Сред ранените има полицейски служител и фелдшер от бърза помощ, който е дошъл да помогне на хората след първия удар", заявиха от прокуратурата в Харков, цитирани от БГНЕС.

Тя обвини руските сили, че "за пореден път са използвали тактиката "повторен удар"... с цел да убият цивилни граждани, служители на правоохранителните органи, медици и спасители".

Русия често е обвинявана, че използва атаки с "двоен удар", при които вторият удар следва скоро след първия, което увеличава вероятността за жертви сред реагиращите на първоначалния инцидент. Москва настоява, че се цели само във военна инфраструктура.

Още: Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва оръжията си, за да "тероризира нашите градове и общности и да убива обикновени хора". Той уточни, че Украйна се нуждае от две системи "Patriot", които да пазят Харков.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес