Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново 20: Енергийният министър разкри с колко ще поскъпне токът от 1 юли

19 май 2024, 18:37 часа • 4969 прочитания

Цената на тока за бита ще се повиши вероятно с около 10% от 1 юли. Това се разбра от думите на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който в неделя даде интервю за bTV.

По-рано през седмицата той обяви, че АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвиждаше повишение на цената на тока за бита с 30% от началото на юли. Тогава обаче Малинов не назова с колко ще се намали исканото повишение.

Още: КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

От какво зависи цената и колко ще е повишението?

"Съществено поскъпване на цената на енергията за битовите потребители няма да има. Имахме среща с премиера Главчев и министъра на финансите, за да осигурим финансов ресурс от бюджета за натрупания дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Имам уверение, че ще бъде покрит. Това ще доведе до снижаване на увеличението на цената и минимизиране на този ефект", посочи Малинов.

Цената, по думите му, е "функция на КЕВР". "Поради тази причина проведох среща с ръководството на БЕХ и на АЕЦ „Козлодуй“. Имам уверение, че на база на допълнителен анализ, в понеделник ще подадат ново заявление със значително по-нисък процент увеличение на цената, изисквана от АЕЦ „Козлодуй“", посочи министърът и уточни, че АЕЦ-ът е около 30% от целия микс.

Попитан дали исканото повишение ще е 10% например, той отвърна: "Цифрата, която вие казвате, е приблизително вярна“.

Още: Много по-скъп ток: Енергийният министър "нещо се е изпуснал", твърди експерт

ВЕИ-тата също ще са фактор, обясни Малинов, и допусна дори по-малко увеличение. "Увеличението на цената може да бъде минимално – в рамките на инфлационните процеси, които са били постигнати в рамките на последната една година. Моята надежда е да се постигне по-ниско увеличение дори от инфлацията, която за последната година е под 3%", заяви той.

АЕЦ "Козлодуй" в момента не продава на загуба, продава над себестойността си, посочи министърът.

Снимка: БГНЕС

Забавяне на либерализацията на пазара?

Либерализацията на пазара на ток е необратим процес, каза Малинов. "Това, което беше прието от Народното събрание като изменение, не отменя пълната либерализация от 1 януари 2026 г. Но ще се концентрираме да създадем правилна информационна кампания към всяко едно домакинство", допълни той.

Съдене на "Газпром"

Преди три дни Малинов съобщи, че "Булгаргаз" ще съди руската компания "Газпром Експорт" за 400 млн. евро заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. Новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решението и ще претендира за претърпени вреди.

"Газпром" спря доставките в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната на Владимир Путин в Украйна. На "Газпром експорт" е даден срок от 1 месец да уреди доброволно претенцията. Ако не бъде постигнато съгласие, ще бъде заведено арбитражно дело в Париж.

Още: Гърция съди "Газпром" за високи цени

"По-добре късно, отколкото никога", заяви Малинов. Попитан дали руснаците ще платят в рамките на месец, Малинов заяви: "Ако ме питате за лично, професионално мнение, аз съм скептик, че в рамките на този месец „Газпром“ ще удовлетворят доброволно искането на „Булгаргаз“. Така че отиваме към арбитраж в Париж".

Още: "Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес