X
 
 
 

Българското розово масло вече е защитено географско понятие в ЕС

48942 1
photo of Българското розово масло вече е защитено географско понятие в ЕС

Още по темата

Европейската комисия утвърди наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения. Така етеричното масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина, влиза в списъка с още над 1200 изделия, съобщиха от комисията.

Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България. Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта, съобщиха от комисията.

В началото на месеца в списъка на защитените наименования попадна и ролето „Трапезица". Преди това през август филе „Елена" и Панагюрската луканка също бяха прибавени към защитените български марки.

Редактор:

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    НЕ, САМО НЕ КУНЕВА, ЩЕ БЛОКИРА ДЕДЕКТОРА, И НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ ДРУГИТЕ ЛЪЖАТ ЛИ.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Чавдар Кенаров: Всяка година ФАРА върви към по-добро (ВИДЕО)

От 15 до 17 юни в град Пловдив се проведе най-голямото събит...