В Казанлък представят нов хибрид маслодайна роза

35683
В Казанлък представят нов хибрид маслодайна роза

На семинар на тема „Нови технологии при производството на маслодайната роза” утре в Казанлък ще бъде представен нов хибрид маслодайна роза. Това каза д-р Наташа Ковачева, директор на научното звено към Селскостопанска академия, предаде Фокус.

„Ще предложим един нов хибрид, който е устойчив към ръжда и черни листни петна, но е с различен тип етерично масло от българското. Ако някой има интерес, би могъл да го отглежда за други цели. Той е подходящ за биологично производство, също е подходящ за етерично масло, но друг тип не толкова сходен с българското розово масло. Защото при всяка кръстоска се губи качеството на маслото. Имаме готовност при някакви други условия, при търсене на нови аромати да предложим и нови сортове”, посочи д-р Ковачева.

Отварят реставрираната тракийска могила "Шушманец" за посетители

В най-близко време тракийската могила „Шушманец“ ще отвори врати за посетители от близо и далеч, след като приключи нейната...

На семинара ще бъдат представени на производителите интродуцирани сортове маслодайна роза, възможности за хамуриране и резултати от хамуриране на етерични масла от български сортове маслодайна бяла роза, хибридизация при маслодайната роза, вариране на етеричното масло в различните райони на Розовата долина. Ще има лекция за технологични моменти при технологията на обработка на бяла маслодайна роза, борба срещу болести и неприятели на бялата маслодайна роза. Домакин на събитието е Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък. Семинарът ще започне в 9.00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com