Малък вечен огън ще гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка

32364
Малък вечен огън ще гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка

До два месеца ще бъде готов малък вечен огън, който да гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Данчо Данчев, директор на парк-музей „Шипка-Бузлуджа”. В момента се проектира малкият огън да бъде вътре в паметника, да гори денонощно и да отговаря на смисъла си – вечен огън в памет на загиналите, обясни Данчев. Скулпторът, който работи по проекта, е Адриан Новаков.

„Огънят ще бъде в костницата на приземния етаж на паметника. Надяваме се до месец-два да бъде готов и да направим добро откриване на това нещо, което ще бъде изключително по-изгодно от гледна точка на икономическите показатели, както и от гледна точка на съдържателната основа да бъде отговарящо на понятието вечен огън”, заяви Данчо Данчев.

По думите му сегашният вечен огън се запалва само в официални празници и дни, в които се почитат нашите освободители.

Няколко хиляди души има вече на връх Шипка, където се провеждат тържествата за 136 години Шипченска епопея. Десетки автобуси, коли и микробуси са паркирали по пътя за върха. На място има полиция, която отговаря за реда, пожарна от Габрово, линейки. На върха има полиция през няколко метра, пътеките за граждани са очертани с ленти. Много хора носят български и руски знамена.

Огромен български флаг се вее до храм-паметника на свободата. В момента тече репетицията на дружество „Традиция” за възстановката на боевете при Шипка от август 1877 г. В нея участват над 100 души, облечени като български опълченци, руски и турски войници, Червения кръст и други. Представители на посолството на Украйна и на други дипломатически мисии са на върха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини