229 мигранти трябва да си тръгнат от лагера в Харманли, но няма къде да отидат

1994
229 мигранти трябва да си тръгнат от лагера в Харманли, но няма къде да отидат
Снимка: БГНЕС

229 мигранти с вече получен статут имат срок до днес, 30 юни, да напуснат лагера за бежанци в Харманли. На улицата обаче остават и семейства с деца без документи и без пари. Нито една община не е заявила готовност да приеме някого от тях. У нас все още не се работи за интеграцията на получилите закрила.

„Началникът на лагера дойде и каза: „След Рамазана да ви няма“. Питах го: „Къде да отида – имам жена и две деца, нямаме документи, нямаме пари?“. Той каза: „Не ме интересува, ако искаш, хващай гората“, разказа Саид Рахмани, цитиран от bTV, чието семейство е било предупредено, че трябва да напусне лагера преди две седмици.

Всяка минута 24 души оставят всичко зад себе си, за да избягат от война, преследване или терор

В Световния ден на бежанците – 20 юни фондация, „Ориент България“ съобщи, че работи активно по сключено споразумение ...

Друго семейство от Афганистан, на което също е отказан статут и в момента обжалва пред съда, също е подканено да си тръгне.

От ръководството на лагера отричат да са гонили чужденци без статут. Твърдят, че само сирийските семейства, които вече са получили международна закрила, са в предизвестие да напуснат лагера. Срокът изтича днес.

От Агенцията за бежанците подчертават, че капацитетът на центъра няма да се увеличава „Няма да бъдат изкарвани насила“, уверили от РПЦ Харманли.

В момента в лагера в Харманли живеят 836 души. От тях 252 имат статут, но само 229 са предупредени, че трябва да си търсят нов дом.

Започва делото срещу афганистанеца, обвинен за запалването на българското знаме в Харманли

В специализираният съд тръгва делото срещу афганистанеца Бахир Ярунал, който е обвинен, че на 24 ноември 2016 година запали българския ...

Actualno.com припомня, че хуманитарният статут е вид закрила, която се предоставя на лица от държава, чиито граждани те не са. По българското законодателство съществуват четири вида закрила - убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут и временна закрила.

Правната регламентация на предоставянето на хуманитарен статут в Република България се съдържа в Закона за убежището и бежанците, приет през 2002 г. В глава втора на този закон са посочени видовете особена закрила, като в чл. 9 е посочен именно хуманитарният статут. Съгласно чл. 9, ал. 1: „Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства, като: 1. смъртно наказание или екзекуция; 2. изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание; 3. тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...