5 причини да НЕ изхвърляте семената на лимона

6583
5 причини да НЕ изхвърляте семената на лимона
Снимка: iStock

Известно е, че лимонът може да бъде изключително полезен за нашето здраве, най-вече поради факта, че е богат на витамин С. Но знаете ли, че семената му са и отличен източник на полезни вещества?

Можете да консумирате семена от лимон, като първо ги смелите, след това ги смесите с вода, кипнете течността и я изпиете.

Пастата от лимонови костилки може да се използва и като добавка към различни ястия. Имайте предвид, че не е добре да въвеждате повече от около три до пет семена наведнъж, пише The Health Site.

Ако не смилате лимонените семена преди ядене, няма да ви навредят, но най-вероятно няма да се усвоят. Най-важните положителни ефекти, които редовната консумация на семена може да донесе са следните:

Яденето на този цитрусов плод преди лягане е много полезно

Защита срещу оксидативен стрес

Подобно на лимоните, в семената им също има витамин С, който е един от всепризнатите антиоксиданти (100 гр лимонова кора съдържа около 47 мг витамин С).

Те също са добър източник на лимоноиди и флавоноиди.Чрез консумацията на лимонови семки можете да осигурите на тялото си важни антиоксиданти, които ще неутрализират отрицателното въздействие на свободните радикали. Това ще намали риска от оксидативен стрес и съответно от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и други заболявания.

Екстрактът от лимонова кора може да бъде полезен за предотвратяване на усложнения при хора с диабет. Може да намали количеството захар в кръвта, както и количеството на гликозилиран хемоглобин (HbA1c). Антиоксидантите в резените лимон също са до голяма степен отговорни за описаните положителни ефекти, свързани с диабета, допълва още изданието, позовавайки се на научни проучвания.

Аналгетичен ефект

От лимонови семки може да се направи качествено масло, което е един от големите природни аналгетици. Смята се, че маслото от лимонови семена има много положителен ефект върху частите на мозъка, свързани с възприемането на болка, което осигурява аналгетичен ефект.

Стимулиране на производството на колаген

Един от основните виновници за ускореното стареене на кожата е забавянето на производството на колаген.

Колагенът е изключително важен структурен протеин, отговорен за напрежението и еластичността на кожата. Очаква се постепенно намаляване на количеството колаген, но при някои този процес е особено бърз.

Един от най-добрите начини да забавите стареенето на кожата е да увеличите приема на витамин С. Той не само е отличен антиоксидант, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и други негативни ефекти, отговорни за ускореното стареене на кожата, но витамин С е важен и за създаването на самия колаген. За да може тялото ни да синтезира колаген, то трябва да разполага с достатъчно витамин С.

Помага в борбата с инфекциите

Екстрактът от семена на лимон може да бъде полезен и за предотвратяване и бързо преодоляване на различни инфекции, включително гъбични, съобщава още изданието.

Установено е например, че веществата в лимоновата кора могат да намалят риска от свръхрастеж на кандида, добре позната дрождева гъбичка, която в случай на свръхрастеж може да причини големи щети. Заради витамин С резените лимон са отличен избор за естествено укрепване на имунната система.

Подобряване на паметта и концентрацията

Забравяне, разсеност, липса на концентрация - всичко това издава проблеми с паметта.

При тези симптоми, разбира се, има смисъл първо да се изключат по-сериозни проблеми. Ако се окаже, че не е нищо по-сериозно (например ранни признаци на болестта на Алцхаймер), тогава има естествени средства, които могат да помогнат на мозъка ви да работи правилно. Сред тях е маслото от лимонови семки, което може да бъде много полезно за паметта и концентрацията и се предполага, че помага за подобряване на настроението, тъй като е установено, че има положителен ефект върху допаминовите и серотониновите рецептори.

Напитката с лимон, която топи мазнините и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com