6 правила за здрави зъби

30417
6 правила за здрави зъби
Снимка: iStock/Guliver

Кариесът е неприятно заболяване, при което се образува кухина в зъба, след като твърдата тъкан е разрушена. Освен това, той също предизвиква и много неприятни усещания и болки. Между 90% и 100% от населението страда от това.

Ето как може да запазим нашите зъби здрави:

Лошият дъх – сигнал за заболявания, причини за поява и лечение

Всеки понякога има лош дъх. Това може да е причинено от храна, която се консумира, плака и дори дехидратацията. За какви заболявания г...

1. Хигиена. Когато се грижим всекидневно за венците и зъбите си, това намалява необходимостта за лечение до 75%. Освен качествена паста и четка за зъби, трябва да мием зъбите си минимум два пъти на ден, изплакваме и почистваме след хранене и редовно да посещаваме на зъболекар.

2. Хранене. Един нормален ден включва 3-4 хранения и доброто хранене включва четирите основни групи: млечни, хлебни, плодово-зеленчукови и месни. Храните богати на въглехидрати са рисков фактор и за това те трябва да се консумират разумно. Полезно е консумирането на повече калций, които се съдържат в зеленчуците, орехите, млечните продукти и млякото.

3. Температура на храната. Прекалено топлите или студени храни не са полезни за зъбите. При рязка смяна на температура на храната, тя може да причини пукнатини върху емайла на зъбите.

4. Грижи за венците. Зъбите трябва да се изплакват по минимум 5 пъти на ден, а да се чистят, само когато имате лош дъх или зъбите са замърсени. Трябват повече грижи за лигавицата на венците, защото тя предпазва устата от микроби. При възпаление или кръвотечение на венците, то може да предизвика лош дъх или падане на зъбите. Пушенето, лошата храна, недостига на витамини и лошата хигиена могат да предизвикат неприятни заболявания на венците.

Кои напитки са най-вредни за зъбите

Газираните напитки нанасят най-големи вреди на зъбите. Това заяви пред вестник „Сън“ стоматологът от Лондон Кристофър Ор, к...

5. Флуор. Флуорът се съдържа в пастите за зъби, дъвки и еликсири, и е необходим микроелемент за зъбите. Не трябва да се прекалява с флуорът, защото той може да вреди еднакво на организма, колкото при липсата му.

6. Редовни прегледи при стоматолог. При професионално почистване на зъбите и венците от стоматолог, може да се предотврати появяването на кариеси в бъдеще. Също така, ако кариес бъде открит по-рано, той по-лесно може да бъде отстранен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com