Големи грешки, които допускаме със закуската и съсипваме здравето си

6449
Големи грешки, които допускаме със закуската и съсипваме здравето си
Снимка: iStock

Казват, че денят се познава от сутринта, а тук определено влиза и закуската. Ако искате да се чувствате по-продуктивни, позитивни и енергични, има значение с каква храна ще започнете своя ден.

Често бързаме да излезем рано или пропускаме хранене, за да „спестим” малко калории. Всъщност качеството на закуската в много случаи определя и качеството на сутринта ви. Ето няколко грешки, които лесно може да избегнете и така да подобрите сутрешната си рутина!

1. Пропускате изцяло закуската

Понякога пренебрегваме закуската само за да си спестим време и усилия. За да разрешите този проблем, още от предната вечер подгответе нещо за сутринта. Заредете с любимите си плодове или пригответе храна, която бързо да вземете. Дори да нямате много апетит, може да си набавите енергия със смути или протеиново барче. А ако не разполагате с достатъчно време, вземете нещо за офиса като плод и малко ядки.

2. Не пиете вода

Сутрин може да не се чувствате жадни, но организмът ви със сигурност има нужда от хидратация. Препоръчително е да изпиете чаша топла вода преди закуска, а като алтернатива може да приготвите ароматен чай. Водата има освежаващо действие, прочиства токсините, подпомага функцията на мозъка и е необходима за добрия метаболизъм.

Не яжте тези храни през зимата! Те засилват стареенето на мозъка

3. Вземате си подсладено мюсли или йогурт

Въпреки че такива продукти се промотират като „здравословна” закуска, всъщност те често имат високо съдържание на захар, мазнини и консерванти. Този тип храни попадат в категорията „фитнес” и „полезно”, докато реално имат съдържанието на десерт. По-добре изберете обикновено мюсли и кисело мляко, а към тях добавете микс от плодове и ядки.

4. Пропускате протеина

За много хора закуската се състои само от въглехидрати. Протеинът е необходим за поддържане на стабилна кръвна захар и по-дълготрайна ситост. Обогатете закуската с малко яйца, филе, киноа, извара или котидж сирене. Това е пълноценно гориво за тялото и осигурява балансирани нива на енергия през сутринта.

5. Закусвате с десерт

Комбинацията от кафе и нещо сладко е разпространена алтернатива за закуската, която е по-добре да оставим за уикенда. Тя не осигурява на тялото ценни хранителни вещества и води единствено до рязко покачване на кръвната захар. За закуска заложете на истински храни като омлет, авокадо, пълнозърнести продукти или комбинация от ядки и плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

За какво са полезни доматите?

Лекар: Всички пренебрегваме тази билка, но това е голяма грешка

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com