Какво помага за бързо сваляне на температура

640456
Какво помага за бързо сваляне на температура
Снимка: iStock/Guliver

Кога се появява високата температура

Всички сме били болни и с висока температура. Това се случва както в есенно-зимният период, така и през лятото. Един от показателите, че в организма ни се случва нещо, е повишената температура.

Главната причина за покачване на телесната температура може да е слаб имунитет, сезонен вирус или инфекциозно заболяване.

Специалистите съветват в първите дни от покачване на температурата да следим за други промени, настъпващи в организма. Сигналите на тялото като поява на болка, възпаления, оттоци може да са най-добрият показател къде се крие виновникът.

Температурата, по-ниска от 38 градуса, не трябва да бъде парирана с хапчета. С това може само да попречите на тялото да се бори активно с вируса, попаднал в него.

Ако температурата е причинена от студ и настинка, а не от по-сложни проблеми, може да се третира с някои народни средства и у дома.

В случай, че температурата е придружена от студена пот, бледо лице и болка, трябва незабавно да потърсите помощ.

Ако изброените методи не помогнат при опитите за сваляне на температура, ще трябва да се консултирате с медицинско лице.

Висока температура: не изпадайте в паника!

Лекарите твърдят, че високата телесна температура „се третира като асистент, чието участие трябва да е навременно, но и краткосрочно“.

Въпреки че сме насяно с това, високата температура ни плаши!

Ето защо, щом има треска, всички сили са насочени към нападателя. Имунитетът и защитните механизми се активират и започват да се бият с него.

Реално, треската е нормален, дори желан отговор от страна на тялото. С нея то отвръща на заболяване или нараняване. Това е естествено заложено желание за самолечение. Така организмът ни се бори срещу нахлуване на вируси, микроби или вредни вещества. Така бързото сваляне на температура с антипиретични лекарства не е необходимо във всички ситуации.

Като цяло, битката с треската е преди всичко лечение на болестта, която е довела до такова състояние.

Съществуват ситуации, при които свалянето на температурата е животоспасяващо. Тогава е важно бързо да се пристъпи към действия.

Сваляне на температура

Допустими и извън допустими граници, в които може да варира температурата на човека, са:

Температура 38-38,5 ° C, характерно е леко затопляне; 38.6-39.5 ° С, изявена е с умерена топлина; над 39,5 ° C приема се за висока. Температурите над 40.5-41 ° С, могат да са животозастрашаващи за пациента.

Отговорът на организма към покачване на температурата е индивидуален. За хората със сърдечно-съдови заболявания, страдащи от конвулсивна готовност, дори това покачване в температура може да крие много рискове.

Какво се случва при покачване топлината на тялото?

Тялото увеличава градусите си, редуцира изпотяването, забързва метаболита и това повлиява на мускулния тонус. Кожата е суха и пареща, пулсът се ускорява. Тези симптоми провокират страдащия да трепери. Често се изпитват мускулни болки и отпадналост, апетитът изчезва.

Какво не трябва да се прави за сваляне на температура:

1. Ако пациентът е възрастен човек, без хронични болести, не трябва да понижава температурата, ако не е достигнала 38 ° C-39 ° C. В обратния случай може да се попречи на организма да се пребори с инфекцията по естествен път.

Инфекцията рискува да се разпространи из цялото тяло. Така може да се стигне до усложнения, а в последствие да се наложи прием на антибиотици. Наред с това се разтяга периодът на заболяването.

2. Не е желателно да се ползват продукти, които покачват допълнително телесната температура. Такива са загряващи масла, парна баня, компреси със спирт, горещ душ или вана, електрическо одеяло. Горещите напитки, както и тези със съдържание на кофеин, допринасят процеса да се развива неблагоприятно за пациента.

3. Затоплянето предпазва тялото. Тялото се бори, като само сваля температура чрез пот.

4. Не е правилно да се нагрява или овлажнява въздуха чрез изкуствени овлажнители. Влажният въздух прониква лесно в белите дробове заедно с микробите. Температурата в помещението е добре да е около или под 22 ° C - 24 ° C. Помещението на болния трябва да се проветрява често, но без това да създава излишни течения.

Начини за измерване на телесна температура

Орално – при този метод средната температура е - 37 ° C. За целта поставете върха на термометъра в устата и под езика. Затворете и задръжте 3 минути. За деца под 4-годишна възраст този начин не е удачен, защото децата не задържат термометъра достатъчно дълго и той не измерва правилно.

Ректални термометри – те измерват температура над обичайната от 36, 6. При него нормата е към 37,5 ° C. Този начин се използва за мерене при кърмачета. Прилага се, след като намажете върха на термометъра с мас. След това поставете в ануса и изчакате за около минута.

Аксиларно измерване на температура – самото замерване трае 10 минути. Нормата тук варира - от 36 до 37 ° С.

Сваляне на температура – какво е важно да помним!

Температура в диапазон от 38-38,5 ° C трябва да бъде понижена. Ако трае 3-5 дни, трябва да се търси лекарска помощ. Същото правило важи и ако се покачи към 40-40,5°.

За целта:

1. Пийте повече течности, предимно вода и чайове, съхранявани на стайна температура;

2. Дръжте стъпалата в хладка, може и студена вода;

3. Правете хладни компреси на челото, шията, под мишниците.

4. Водните процедури е добре да се прилагат в банята. Още по-лесно ще е, ако имате вана. За целта влезете в топлата вода и постепенно добавяйте студена, като свалите до 30-31 ° C.

6. В леглото трябва да има само материи от естествена тъкан. Памучни дрехи, памучно покривало, калъфка от памук. Всички те ще допринесат комфорта и ще намалят прегряване на тялото.

В процеса по сваляне на температурата се активира естественият охлаждащ механизъм - изпотяване. В тези ситуации преобладава усещане на жажда и слабост. Втрисанията също са характерни, макар че при сваляне на температурата започват да намаляват.

До края на 19-ти век се приемало, че треска се лекува. Когато бил изобретен аспиринът през 1897 г., антипиретичните му свойства се оказали прекалено агресивни и били предпоставка за последвала температурна фобия.

В тези години учените открили, че треската намалява времето на заболяване и намалява рисковете от усложнения. Това прави всяка инфекцията по-малко заразна над околните, а тялото освобождава само токсините.

През миналия век дори лекарите изкуствено завишавали температурата за профилактика и лечения на сифилис.

Бързо сваляне на температура - да се пият много течност!

Пиенето на много чай, плодови напитки и обикновена (не студена) вода ще предпази тялото от дехидратация, което може да доведе до нова, по-висока температура.

Как да свалим температурата - направете оцетна вана!

Слаб оцетен разтвор, приложен в зоните на обилно изпотяване (подмишници, шия, лакти и подколенни гънки), допринася за активния топлопренасяне на тялото и намалява телесната температура. Добър начин е и накисване на ходилата във вана с оцет и вода.

Как се сваля температурата - използвайте диафоретичен чай!

Добрите антипиретични лекарства включват чайове и инфузии с малинови листа или липов цвят. Прилага се по 1 супена лъжица в чаша гореща вода, като се запарва за около 10 минути.

Как да намалим температурата - направете студени компреси!

Поставете кърпа, навлажнена в студена вода, върху челото и върху областите на особено обилно изпотяване. В това време периодично избърсвате дланите и краката.

Какво още помага за бързо сваляне на температура

Въпросът около бързото сваляне на температурата у дома и без хапчета може да се допълни и с някои природни продукти, в т. ч. билки.

Билките се приготвят на същия принцип:

2-3 супени лъжици натрошени листа от билки се заливат в чаша със закипяла вода;

Оставят се така да престоят в рамките на 8-10 минути;

Готовият чай се прецежда и се консумира готовата отвара на три части, в рамките на следващите няколко часа.

Къпини, малини, боровинки са отлични помощници за сваляне на температура. Те могат да бъдат сушени или замразени. Перфектно регулират телесната температура и повишават имунитета.

Лимонът също се е доказал добре срещу високи температура. Ако го смесите с мед и джинджифил, получавате енергиен микс. Той ще помогне не само за бързо сваляне на температура, но и за преодоляване на вирусите през зимата, както и за тонизиране на тялото в лятото.

Какво помага за бързо сваляне на температура

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Бронхопневмония - симптоми и лечение

Пневмония - симптоми, диагностика и лечение

Остър бронхит или обикновена кашлица

Какво помага за бързо сваляне на температура

11 лека от народната медицина против кашлица

Експерт: Грип не се лекува с антибиотик

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com