Остър бронхит или обикновена кашлица

36309
Остър бронхит или обикновена кашлица
Снимка: iStock/Guliver

Кашлицата е симптом, който най-често придружава друго заболяване в дихателните пътища. Тук, обаче е мястото веднага да споменем, че не всяка кашлица е сигнал за безпокойство. Добре е да й обърнем внимание, защото дори в лека форма, може да е вследствие от настинка, която да се влоши.

 

Видове кашлица

Кашлицата е важен защитен механизъм в дихателните пътища. Нейната функция е да предпазва и очиства от попадналите в носоглътката микроорганизми, алергени и прахови частици.

Кашлицата може да е хронична или остра, според начина на протичане. По характер бива суха или влажна.

Съществуват и някои специфични типове кашлица, характерни за определени заболявания или лоши навици. Второто е тютюнопушене. Заболяванията, които се характеризират със симптоми на кашляне са: лаеща, битонална, спастична, коклъшоподона и други.

 

Анамнеза и диагностика при кашлица

Когато не е известен характера на кашлицата се назначават образна диагностика и лабораторни изследвания.

 

Бронхит или обикновена кашлица

Бронхитът е друг вид заболяване, свързано с възпаление на долните дихателни пътища. В повечето случаи е или с инфекциозен характер, или алергичен, или иритативен. Възпалението в бронхите може да доведе до бронхиална хиперсекреция и обилно отделяне на храчки.

Кашлицата при бронхит най-често е продуктивна и влажна. Често е споходена от допълнителни симптоми като бронхоспазъм, недостиг на въздух, кръвохрак.

„Обикновената” кашлица се свързва с инфекции с назална секреция, дразнене на фаринкса и като цяло проблеми в горните дихателни пътища. Тя протича при нормално общо състояние, има променлив характер, най-често е суха и не води до освобождаване на храчки. Последното, в случай, че няма носни секрети, които да слизат към белите дробове.

Бронхитът, за разлика от обикновено кашляне, може да се развие като остра респираторна десцендираща инфекция или хроничен бронхит. Вторият с периоди на известно затихване и обостряне. Първият е типичен при пушачите. Общото състояние на остър бронхит се влошава на степени.

 

Диагностициране на бронхит

Диагноза бронхит е винаги клинична. Тя се поставя, след подробна анамнеза и физикален обстоен преглед. По изключение, може да бъдат назначени лабораторни изследвания, изследване на гърлен секрет, микробиология на храчка и в редки случаи – рентген на белите дробове. Диагноза бронхит не е рентгенолоаична.

 

Симптоми на остър и хроничен бронхит

Главният симптом при хроничен или остър бронхит е самата кашлица. При острия бронхит, тя има лек срок на давност, най-често е суха кашлица. След обостряне става дълбока и влажна, с отделяне на много храчки. При хроничен бронхит кашлицата продължава над 3 месеца. През това време има периоди на засилване, влошаване и подобрение, след прилагане на лечение. При хроничния бронхит, кашлицата е придружена от отделянето на храчки. Те са важен сигнал. По характер секретът може да е от слуз, до гноини или кръвенисти слузи. Придружена е от висока телесна температура, секреция от носа и влошено общо състояние. Понякога е придружена от бронхоспазъм, „свирене” в гърдите и пристъпи на задух.

 

Лечение и антибиотици при бронхит

Лечението при бронхит в остра форма, най-често е симптоматично. Препоръчва се прием на много течности (главно чайове), Витамини, използване на муколитици и инхалации. При бактериална суперинфекция се назначава антибиотично лечение. Най-често такова е след микробиологични изследвания и лабораторни показатели.

Антибиотичното лечение на бронхит се провежда, според възрастта на пациента и наличието на бактериална флора;

Инхалаторното лечение на бронхит се назначава, особено в детска възраст. Ролята му е от важно значение за цялостния оздравителен процес.

 

Домашни средства за лечение на бронхит

Дали и доколко са ефикасни домашните средства, прилагани в борбата с кашлицата, много хора се питат.

Съществуват природни средства и методи, които подпомагат за намаляване и лечението на кашлица. Един от най-ценните състави е екстрактът от бъз, синап при някои форми на белтодробно възпаление. Чай от подбел, живовляк и мащерка също помагат при остра кашлица.

Природните методи се препоръчва да се прилагат само при добро познаване състава на билките и правилно и разумно използване.

 

Възможни усложнения на бронхит

Всички рискове или неблагоприятни последици от изчаквателно поведение при

остра инфекция могат да влошат заболяването.

Най-често остър бронхит се овладява и самоограничава. В тежки случаи може да премине в белодробно възпаление, известно като пневмония, в тежък спазъм на бронхите, кръвохрак, развитие на бронхиектазии и други.

При хроничен бронхит може да се развитие хронична обструктивна белодробна болест и хронична недостатъчност на дихателните пътища, с последващо белодробно сърце. Усложненията са редки, но се проявяват при забавено или неправилно лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com