Колко точно витамин D ни е нужен и как да си го набавим?

34913
Колко точно витамин D ни е нужен и как да си го набавим?
Снимка: iStock

Слънчевият витамин е незаменим за здрави кости и зъби и за силна имунна система през целия живот, но достатъчно ли е слънцето, за да си набавим необходимите количества, особено през есента и зимата?

Витамин D всъщност е стероиден хормон, който повлиява над 700 гена в човешкия организъм и е изключително важен за здравето. Той подпомага способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление, произвежда над 200 антимикробни пептида, сред които е кателицидин - естествен широкоспектърен антибиотик.

Тялото се нуждае от витамин D3, за да усвои калция за растежа и заздравяването на костите, за здрави зъби, за нормалната функция на мускулите и за силата на имунната система.

Витамин D и слънцето

Слънцето е един от най-добрите източници на витамин D (Витамин D3 или холекалциферол) за човешкото тяло. Няколко фактора обаче влияят върху това колко витамин D може да произведем, чрез излагане на слънце - като време на деня, географско местоположение, сезон, цвят на кожата и употребата на слънцезащитни продукти.

През пролетта и лятото по-лесно си набавяме витамин D от слънцето, защото нивата на UV-светлина са високи. Само няколко минути, прекарани на слънце в средата на деня, обикновено са достатъчни.

През студентите месеци в нашите географски ширини обаче често и възрастни, и деца (най-вече бебетата) страдат от дефицит на витамин D3.

Прием на Витамин D с храната

Набавянето на Витамин D с храна е по-трудно, но не и невъзможно.

Ще започнем с едно съществено уточнение. Витамин D2 (ергокалциферол) се среща се в храни от растителен произход, предимно в гъби, отглеждани под UV светлина. D3 (холекалциферол) обаче можем да набавим с храни от животински произход и се синтезира в тялото при излагане на слънчева светлина.

Хората, които консумират повече витамин D3 с храната имат значително по-високи шансове да повишат ефективно нивата на витамин D от тези, които приемат само витамин D2. Ето защо вегетарианците са по-застрашени от дефицит на Витамин D и защо в добавките като DETRICAL 400 се съдържа именно тази по-ефективна форма на витамина.

С най-високо съдържание на усвоимата форма на витамин D са мазните риби, като сьомга, тон, скумрия, херинга, червеното месо, черния дроб, жълтъка, гъбите, кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.

Добрата новина за веганите е, че витаминът се съдържа и в тофуто, соята и авокадото, но те по-трудно могат да си набавят значителни количества от храната.

Дефицит на витамин D

Над 75% от населението в България страда от липса на витамин D през зимата, като 21,3% са с дефицит, а 54,5% с недостатъчност. Сред факторите за тази негативна статистика са затвореният начин на живот, наднорменото тегло и замърсяването на въздуха.

Някои хора имат намалена способност да произвеждат витамин D, като възрастните хора, тези с по-тъмна кожа, хора със затлъстяване, бъбречно или чернодробно заболяване.

Недостигът на витамин D може да доведе до косопад, чупливост на зъбите, ноктите и податливост на вирусни инфекции, а при децата - до забавено развитие.

Витамин D при децата

Повечето бебета до 1-годишна възраст имат нужда от допълнителен прием, а с повишен риск за дефицит са недоносените бебета и тези, родени през есента.

В кърмаческа възраст за недостиг на витамин D може да сигнализира изпотяване, безпокойство, намален мускулен тонус, дори омекване на задната част на главичката на бебето.

Недостигът на витамин D3 при бебетата води до риск за забавен растеж, изоставане в израстване на млечните зъби, а в тежките случаи - дори до рахит.

Затова педиатрите често изписват профилактично прием на витамин D след 14-ия ден на бебето.

Но как се дава добавка на бебе? DETRICAL 400 BABY DROPS съдържа витамин D3 в удобна форма - капки. 1-2 капки на ден се приемат през устата, по лекарско предписание, за набавяне на достатъчни нива от слънчевия витамин.

Витамин D при възрастните

При възрастните обилното изпотяванe по челото, пониженият имунитет, косопада, чупливостта на зъбите и ноктите, постоянната умора и дори депресивните състояния може да са признак на недостиг на витамин D.

Голям брой проучвания сочат, че достатъчни количества от витамин D могат да предпазят от заболявания като диабет и множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Остеопорозата пряко се влияе от нивото на витамин D в организма, наред с другите причини, като хормони, движение, възраст и наследствени фактори.

У нас дефицитът на витамин D за жалост е широко разпространен сред всички възрастови групи. Освен разходките на слънце, витамин D може да се набавя и с храната, както и с добавки. Само една таблетка DETRICAL 400 дневно допринася за нормалната функция на имунната система, за здрави и плътни кости, нормалната функция на мускулите и набавяне на витамина през студените месеци.

Витамин D през зимата

Със застудяването на времето се задава и сезонът на вирусите и е време да помислим за укрепване на имунната си система. Витамин D е ключов фактор за имунитета, а дефицитът му се свързва с развитие на остри респираторни инфекции, включително от COVID-19.

С храната можем да си набавим около 10% от витамина, през топлите месеци - около 90%, чрез излагане на слънцето, но само добавките като Детрикал, могат да гарантират 100% от дневната препоръчителна доза на витамин D през есента и зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com