Коронавирус: 6 симптома, които не бива да пренебрегвате

61487
Коронавирус: 6 симптома, които не бива да пренебрегвате
Снимка: iStock/Guliver

Освен суха кашлица, температура и болки в тялото, специалистите открояват още няколко симптома, които не трябва да се пренебрегват и може да показват, че сте заразени с новия вид коронавирус. Данните са събрани от лекари и оплакванията на вече оздравели пациенти, които открояват няколко придружаващи оплаквания при боледуване от COVID-19.

Притъпяване на обонянието и вкусовите рецептори

Симптоми на коронавируса според френските здравни власти

Разпространението на коронавируса извежда на преден план въпросът за разпознаването на симптомите на болестта. Описаните до момента си...

Промяната на вкусовите рецептори и частичната загуба на обоняние са сред леките симптоми на коронавирус, които обаче не бива да се пренебрегват. Според британски лекари, само това е достатъчно, за да се самоизолирате. Според данни от засегнати от коронавируса страни, първите симптоми на заразяването се проявяват именно в очите, носа и гърлото. Загубата на обоняние и на вкус са сред първите симптоми при пациенти с лека форма на коронавирусно заболяване. Затова британските експерти препоръчват, дори при липсата на каквито и да е други симптоми, човек да се самоизолира, за да предотврати разпространението на Covid-19.

Изтощение

Друг симптом е усещането за пълно изтощение, което е характерно и при обикновен грип или настинка.

Психическа умора

Въпреки, че не е включена в официалния списък на симптомите за заразяване с COVID-19, някои от пациентите се оплакват от "психическа умора". Британска пациентка е споделила, че първите симптоми при нея са били "гъделичкане в гърлото" и главоболие. Тя се чувствала изтощена, a малко по-късно установила, че съзнанието ѝ е замъглено.

Коронавирус: Нови медицински данни за заразността, симптомите и животът на вируса

Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това ...

Загуба на апетит

Загубата на апетит също може да подскаже, че вероятно става въпрос за коронавирусна инфекция. Пациент споделя в мрежата, че не е имал абсолютно никакво желание да се храни – само е лежал в леглото с много висока температура, лека кашлица и болки в гърба. И това в продължение на дни. "Бях напълно изтощен и не изпитвах глад", казва той.

Стомашни болки

Ако сте се заразил с коронавирус, твърде вероятно е да изпитате и внезапни стомашни болки. Според изследване на американски гастроентеролози, съществува връзка между COVID-19 и храносмилателната система – 48,5% от 204 пациенти в провинция Хубей са се оплаквали от стомашни болки и разстройство.

Възпалени/ чувствителни очи

Защо изследването на хора без симптоми за коронавирус е излишно

"Първото нещо, което трябва да направят хората е да спазват указанията на здравните власти. Не е необходими някой да проверява дали мер...

Също както при алергична реакция спрямо полени, очите започват да се зачервяват и да сърбят. Този симптом трудно може да бъде различен от сенната хрема. Но когато бъдат изключени всички останали възможности, възпалените очи могат да са свидетелство за заразяване с коронавирус. 

Actualno.com ви призовава при първи грипоподобни симптоми да се обърнете към личния си лекар или РЗИ по местоживеене по телефона.

* Информация: oe24.at , превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com