Лекари предупреждават: Не правете тези неща преди да влезете в банята

10771
Лекари предупреждават: Не правете тези неща преди да влезете в банята
Снимка: Thinkstock/Guliver

Лекари разказаха на РИА Новости за основните правила за влизане в банята: какво можете да ядете преди посещение на парна баня, какви последствия може да има алкохолът за банята и кой може да си позволи да скочи в снежни преспи след баня.

Лекарите предупреждават: влизането в банята или вземането на душ е преди всичко натоварване за тялото и за да го издържите без неприятни последици, трябва да спазвате редица правила.

За парна например, където температурата на парата достига 100 градуса или повече, има доста противопоказания.

"От такива процедури трябва да се въздържат хора с високо кръвно налягане, различни кожни заболявания, онкологични заболявания, нарушения на психичната и нервната система, редица други заболявания и всякакви възпалителни процеси в организма. Бременните жени, хората с остри настинки, особено при наличие на треска, също трябва да се въздържат“, каза Андрей Тяжелников, главен специалист в спешната здравна грижа за възрастното население.

Но ако човек няма противопоказания, тогава банята има определени ползи за тялото, обяснява Тяжелников. Например, поради обилното изпотяване в гореща парна баня, се елиминират токсините. "Има не само дълбоко почистване на кожата, но като цяло детоксикация на цялото тяло. Ваната затопля, отпуска мускулите и тонизира основните системи за поддържане на живота, тренира кръвоносните съдове, влияе положително на нервната система. Релаксацията и отпускането подобряват психологическото състояние", каза той.

Скачане в преспи

"През зимата банята е особено популярна, защото е приятно да се затоплиш след измръзване. Но особеността е, че има много голяма разлика между температурата навън и в банята. Ако влезете в нея направо от студа, ще бъде голям стрес дори за напълно здрав човек. Следователно трябва да се затоплите постепенно", съветва Тяжелников.

Традиционните скокове в снежни преспи не са за всеки.

"Скачането в снежни преспи, валянето в снега, обливането с ледена вода е традиция. Но само закалени и уверени в здравето си хора могат да си го позволят. Стресът от температурната разлика може да предизвика остър спазъм на кръвоносните съдове и в резултат на това спад на налягането и инфаркт" , каза лекарят.

Според него е полезно да се измери кръвното налягане, преди да влезете в банята, особено за хора, чието кръвно налягане може да се повиши.

Баня и алкохол

Въпреки това, което може да се види във филми и телевизионни предавания, лекарите подчертават, че банята и алкохолът са несъвместими. Както отбелязва главният специалист на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Евгений Брюн, банята е несъвместима с всякакви други ефекти върху тялото поради високите температури.

Правим 5 груби грешки, когато си мием косата

Нa пръв пoглeд дa миeш кocaтa cи изглeждa лecнo. Вcички прaвим тoвa дocтa чecтo, дoри мeхaничнo. Нo имa някoи грeшки, кoитo вeрoятнo дo...

"Това не допуска алкохол, обилна храна, голяма физическа активност... Банята не е съвместима с нищо. Тя, както първата любов, не толерира конкуренцията", добави шеговито той.

Това се дължи на факта, че високата температура възбужда определени системи на тялото, предимно надбъбречната система: сърдечната честота се увеличава, телесната температура също.

„Алкохолът може да действа по подобен начин", отбеляза Брюн.

Освен това, преди да посетите банята, ще трябва да забравите за алкохола за известно време.

"Алкохолът се преработва по различен начин от всеки. Срокът за пълна преработка на алкохола е от три дни до три седмици. Биохимичните пътища на алкохола са бавни, многоетапни, така че е по-добре е да не се пие преди баня. Трябва да минат поне три дни след консумация на алкохол, за да влезете в банята", каза Брюн.

Защо гумените патета са толкова опасни за децата?

Сладките жълти гумени патета са може би са една от най-популярните играчки за баня. Трудно е да повярваме, че понякога тези детски люби...

Храна и напитки

Комбинирането на банята и храненето също не е толкова просто: трябва да се придържате към редица правила, казва Антонина Стародубова, главен диетолог в Московското министерство на здравеопазването.

"По отношение на храната и напитките преди, по време и след процедурите за баня, тук би била доста подходяща определена аналогия със спортните тренировки. Точно както преди тренировка, не бива да ядете много преди да посетите банята, от основното хранене трябва да мине поне час и половина-два часа. Освен това не трябва да ядете мазни и тежки храни", казва тя.

Диетологът подчерта, че не трябва да посещавате и банята на гладно, можете да закусите малко час преди нея.

"Това може да бъде порция нискомаслени ферментирали млечни продукти, омлет със зеленчуци и билки или зеленчукова салата. Като напитки се препоръчва обикновена питейна вода, но можете да консумирате и слаб чай с добавка на ароматни билки, лимон или различни плодове“, каза Стародубова.

7 неща, които да спрете да правите под душа

Вземането на душ е едно от най-приятните занимания с края на деня, които ви карат да се чувствате релаксирани и сваля целия стрес от ва...

Тя отбеляза, че по време на посещение на банята не трябва да се консумират силен чай и кафе, за да се избегне допълнителен стрес върху сърдечно-съдовата система.

Сладките, включително сладки газирани напитки, според нея също не са подходящи за утоляване на жаждата - като правило искате да пиете още повече, след като ги изпиете. В допълнение, високата консумация на захар води до развитие на наднормено тегло и свързани със затлъстяването заболявания.

"След посещение на банята трябва да си починете около час преди следващото хранене", казва Стародубова.

В същото време храната не трябва да е тежка.

"Това може да бъде зеленчуково ястие: салата, предястие от зеленчуци, зеленчукова гарнитура, ястия от диетично постно месо и птици (пиле, заек, пуйка) или риба на или варена, различни ястия от нерафинирани зърнени храни, ястия с извара и други млечни и киселомлечни продукти с ниско съдържание на мазнини, с добавяне на пресни плодове и зеленчуци, като е важно да не се преяжда, но и да не се пропускат ястия“, каза диетологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com