НИКОГА не консумирайте тези храни преди сън

19743
НИКОГА не консумирайте тези храни преди сън
Снимка: iStock/Guliver

Отново се въртите в леглото си, чувствате се зле и не можете да заспите? Знаете ли, че можете да си причините сериозен дискомфорт само с неправилно хранене вечер?

Вижте кои храни никога да не консумирате преди сън, ако искате да имате нормална и спокойна нощ в спалнята!

Кръстоцветни зеленчуци

Зелето, карфиолът, броколите и другите подобни кръстоцветни зеленчуци не са най-добрият вариант за похапване преди сън. Те се усвояват и преработват по-трудно от организма. Освен това образуват газове. Така че, ако си ги хапнете обилно вечер, има риск да се оплаквате от стомашен дискомфорт часове наред. Същото се отнася за киселото зеле и туршията. Те са част от българската трапеза през зимата, но трябва да се консумират с мярка вечер, тъй като при по-чувствителен стомах могат да причинят парене и болки.

Сушени меса и сирене

Те са вкусни мезета и си вървят толкова добре с червено вино например. Но заради обилното количество сол в състава им сънят ви може да бъде прекъснат от силна жажда. Заради много подправки в колбасите пък също има риск да се оплаквате от подуване, тежест и газове цяла вечер.

Сладкиши

Вкусната тортичка е перфектният завършек на вечерята, но и ключът към една безсънна нощ. Заради количеството на захар в сладкишите, след тяхното похапване се чувствате пълни с енергия. В резултат на това може да не мигнем часове наред. По същата причина трябва да се избягват храни и напитки, съдържащи не само захар, но още какао и кафе. Те ни правят нервни и тревожни вечер. Освен това изострят сетивата ни.

Течни храни

Салатите, супите, бульоните и другите течни храни също не са най-добрият вариант за храна преди лягане. След това ще усетите позиви за уриниране бързо и сънят ви ще бъде прекъснат. Ето защо специалистите по хранене съветват да приемаме супите и салатите за обяд, а не за вечеря.

Яйца

Яйцата са перфектни за старт на деня, защото са пълни с протеини. Те са идеалната закуска, тъй като ни зареждат с енергия до края на деня. Ако обаче консумирате яйца вечер, няма да имате възможност да изгорите калориите бързо. Организмът ви ще е затруднен да преработи храната, а стомахът ви може да се почувства зле.

Пържени храни

Пържените и мазните храни също са лош вариант за вечеря, подобно на яйцата. Те предизвикват тежест, стомашни киселини и оригване. След такава може да ви е много трудно да заспите.

Как да избегнем безсънието поради неправилно хранене?

Приемайте течности през светлата част на деня и ги намалете след края на работата си. Опитайте се да вечерята най-късно до 19:00 часа, като си оставите пауза от 3-4 часа между последното хранене и спането. След вечеря, не бързайте да се настанявате на дивана, а се опитайте да се движите повече. Така ще преработите храната по-бързо и ще спите спокойно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com