Още една полза от шоколада - понижава кръвното налягане

19460
Още една полза от шоколада - понижава кръвното налягане

Добри новини за хората, които си търсят извинение да похапнат едно-две шоколадови блокчета, след като изследване установи, че сладкото изкушение понижава кръвното налягане.

Анализ на 20 изследвания показал, че всекидневната консумация на черен шоколад води до леко понижаване на кръвното налягане. Причината е, че химически вещества в какаото, основна съставка в шоколада, отпускат кръвоносните съдове. Учените обаче предупреждават, че има и по-здравословни начини за понижаване на кръвното налягане.

Според тях какаото съдържа флаваноли, които произвеждат азотен оксид в тялото, който отпуска кръвоносните съдове, като улеснява преминаването на кръвта през тях, понижавайки по този начин кръвното налягане.

Учените анализирали предишни изследвания, при които количеството консумирано какао варирало между 3 и 105 грама дневно. Но като цяло то водело до слабо понижаване на кръвното, предаде БГНЕС. Кръвно налягане под 120 мм живачен стълб се смята за нормално. Какаото водело до намаляване на кръвното налягане с 2-3 мм живачен стълб. Но продължителността на изследванията била само две седмици, така че последиците в дългосрочен план не са известни.

"Макар все още да нямаме доказателства за някакво сериозно намаляване на кръвното налягане, малкото понижаване, което наблюдавахме в краткосрочен период може да допълни други варианти за лечение и да допринесе за намаляване на риска от сърдечносъдово заболяване", казва ръководителката на изследването Карин Рийд от Националния институт по интегративна медицина в Мелбърн, Австралия.

Високото кръвно налягане е често срещана и смъртоносна болест. То е свързано с 54% от инсултите и 47% от случаите на коронарно сърдечно заболяване в света.

Редактор: Калина Здравкова

Тъмният шоколад предпазва от Алцхаймер

Тъмният шоколад предпазва от болестта Алцхаймер, откриха италиански изследователи от университет на Л `Акуила. Мъжете и жените в напре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...