Учени разкриха какво се случва с кръвната захар, когато ядете краставици

59545
Учени разкриха какво се случва с кръвната захар, когато ядете краставици
Снимка: iStock

Краставиците са един от зеленчуците, които всички ние консумираме най-много през лятото. Според учени диабетиците задължително трябва да ги включат в диетата си заради възможността им да понижат нивата на кръвната захар.

Краставиците и ефекта им върху кръвната захар

„Краставицата е с ниско съдържание на въглехидрати, така че може да е добър вариант за хора с високи нива на глюкоза. Изследванията доказват, че тя е ефективна и за намаляване на риска от хипогликемия при спад на глюкозните нива. Само за половин час след нейната консумация, се забелязва понижаване на този показател", споделя учени от Калифорнийския университет.

В хода на изследване, резултатите от което са публикувани в медицинското издание Science, учените открили едно полезно свойство на краставицата. Този продукт намалява захарта благодарение на съединението кукурбитацин. Това вещество, според автора на научния труд, допринася за лечението на рак и диабет.

Изследването е проведено върху гризачи. След като мишките са били инжектирани с ракови клетки, те са приемали сок от кукурбитацин. В резултат на това при тях се наблюдава значително намаляване на нивата на захарта и с 60% по-нисък риск от развитието на рак.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, когато ядете краставици

Предишни научни изследвания показват, че нивото на глюкозата в кръвта намалява след половин час, а най-значителното понижение настъпва след четири часа след консумацията на коментирания зеленчук.

Други специалисти стигат до същите заключения като горните. Тяхното проучване е публикувано в Plant Based Foods for Human Nutrition.

Въпреки това, проучване от Iranian Journal of Basic Medicine отбелязва, че захарта пада само девет дни след ядене на краставица.

Според автора на проучването е необходимо да се проведат такива изследвания с участието на хора. Това ще потвърди получените резултати. Сега със сигурност се знае, че веществата, съдържащи се в краставиците, позволяват по-добра и по-бърза обработка и отстраняване на свободните радикали, а това е важно за профилактиката на диабет и други заболявания.

Краставицата насища тялото с влага, антиоксиданти, помага за нормализиране на храносмилането и теглото. Тя е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на вода и важни витамини и минерали. Витамин К в нейния състав подпомага съсирването на кръвта и е отговорен за здравето на костите, а витамин А оказва положителен ефект върху зрението и имунната система. Много полезни вещества се съдържат и в кората, така че не трябва да я белите, ако плодът не е третиран с химикали по време на отглеждането.

Антиоксидантите в състава на този зеленчук предотвратяват химическата реакция на окисляване, която създава свободни радикали, а те са изключително вредни за здравето. Могат да причинят различни хронични заболявания, както и автоимунни и сърдечни заболявания.

Този зеленчук съдържа и бета-каротин, който може да неутрализира свободните радикали.

Още: Лекар: При тези заболявания маринованите краставици са по-полезни от пресните

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com