1 млрд. лева за здравеопазване от ЕС за следващите седем години обеща Таня Андреева

14995
1 млрд. лева за здравеопазване от ЕС за следващите седем години обеща Таня Андреева

Близо 1 млрд. лева ще бъдат отделени за българското здравеопазване през следващия програмен период 2014 - 2020 година. Това каза здравният министър Таня Андреева по време на откриването на реновираното детско отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология на УМБАЛ "Света Марина" във Варна, предаде БГНЕС.

Средствата за медицина и здравеопазване от ЕС ще бъдат разходвани в няколко основни направления – спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации, обясни Андреева. Това е заложено и в новата здравна стратегия, която Министерството на здравеопазването е започнало да разработва преди около два месеца и която вече е готова. Предстои новата здравна стратегия да бъде представена на обществена дискусия за разискване.

УМБАЛ "Света Марина" е от чудесните примери за това, че в България нещата могат да се случват по най-добрият начин. Болница, която е абсолютно конкурентно способна на всички европейските и световните такива, твърди Андреева.

В тази болница много от постигнатите неща са благодарение изцяло на усилията на болницата, както и по европрограми, които все повече ще се развиват през следващия програмен период, каза още здравният министър.

Средствата, вложени за извършване на строително-ремонтни дейности на "Св. Марина" и за закупуване на медицинска апаратура и обзавеждане, са над 730 000 лева. Осигурени са от субсидия от МЗ, собствени инвестиции на лечебното заведение и спонсорство от дарители.

По-късно министър Андреева присъства на съвместна и дистанционна медицинска интервенция, която се осъществява за първи път между два града. Хирургичен екип на Първа специализирана АГ болница "Св. София" извърши операция на карцином на гърдата в София, а медицински специалисти наблюдаваха, консултираха и обсъждаха в реално време операцията в зала А на УМБАЛ "Св. Марина". Първата по рода си съвместна дистанционна медицинска интервенция се реализира по инициатива на варненската университетска болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com