Близо 60 процента от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути

4234
Близо 60 процента от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути
Снимка: БГНЕС

Близо 60 процента от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути. Това се казва в доклад на Сметната палата за работата на Спешната помощ от началото на 2010 до юни 2014 година.

Вчера председателят на палатата Цветан Цветков обяви, че около 211 000 души, или 3 на сто, от българските граждани са лишени от възможността да получат спешна помощ, съобщава БНР.

Над 200 хил. души са лишени от линейки у нас

3% от населението на страната ни или 211 хил. български граждани са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ. Причинат...

Дейността по оказване на достъпна, качествена и своевременна спешна медицинска помощ не е ефективна и ефикасна, категорични са от Сметната палата.

В дежурните екипи на телефон 112 няма медицински лица или нормативно приети критерии за разграничаване на спешните от неспешните повиквания.

Специализираният медицински транспорт и апаратурата, необходима за оказване на спешна помощ, са морално остарели, което създава рискове за оказването на адекватна помощ.

В края на одитирания период Спешната помощ е имала 266 санитарни и 30 други автомобила. В Спешната помощ няма достатъчно екипи, а заплатите са неадекватни и недостатъчно мотивиращи за рисковите условия на труд и високото напрежение.

Над 200 хиляди българи са оставени без спешна помощ

211 хил. български граждани или 3% от населението на страната ни са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ. Причинат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване