Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на "Пирогов" ще се кандидатира за нов мандат

15 май 2024, 09:33 часа • 1148 прочитания

"Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание". 

Това заяви пред БНТ директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Още: Новият здравен министър отмени заповедта за уволнение на директора на „Пирогов“

"Така, че какъв ще бъде резултатът - това е конкурс", допълни Димитров.

По думите му "Пирогов е институция. Всеки плюе "Пирогов", но когато има нужда, подсъзнателно, първосигнално, първото нещо, което му идва е "Пирогов", каза шефът на болницата. 

Политически натиск

На въпроса дали е имало политически натиск или подкрепа, д-р Валентин Димитров отговори така: "Аз не мога да кажа дали е имало политически натиск, защото аз не членувам в нито една партия. Аз не съм заявил принадлежност към нито една партийна организация. Като мислене съм десен човек. Аз не го крия. Ако бях политическо лице бих заподозрял политически натиск".

Категоричен беше, че е получил обаче политическа подкрепа. "И аз мен беше много така блазнещо моето собствено его, защото я получих без да съм я потърсил". 

Получил я е от много политически формации. Шефът на "Пирогов" беше категоричен и за това, че е политически неутрален. 

Валентин Димитров допълни, че на него му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което по думите му е нещо нормално.

Случаят "Даная"

 Според настоящия шеф на "Пирогов" болницата към този момент се е "успокоила" и е продължила да се развива по правилния начин.

"И работата да се развива и да надграждаме това, което е и това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу "Пирогов" и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи и с факти", каза шефът на "Пирогов".

Още: Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Националната детска болница

Оперативно звено в МЗ ще отговаря за изграждането на Националната детска болница, обясни Димитров. 

Заплатите на лекарите

"В "Пирогов" парите са толкова, колкото се плащат заплатите, защото трябва да се дадат едни добри заплати в "Пирогов" и да се обезпечи дейността на "Пирогов" така, че да нямаме дефицит в услугата или в необходимостта за даване на добро здравеопазване". 

Когато поел "Пирогов" фондът за заплата е бил 7 милиона и 200 хиляди, а със заработка 5 милиона и 400 хиляди или "това трупаше постоянен дефицит".

"В момента благодарение на цялостната работа на екипа на "Пирогов", на хората, в момента заработката на "Пирогов" е 12 милиона. За първо тримесечие на 2024 година позитивният резултат е 2 милиона 751 хиляди лева".

По този начин добавя той са се повишили заплатите, но този път "не по равно". "Заплатите на лекарите ги повишихме с по-нисък процент за сметка на това вдигнахме процентно повишение на заплатите на медицинските сестри и санитарите. Със 7% повишихме заплатите на лекарите срещу 13% на медицинските сестри".

Димитров каза, че проблемът с медицинските сестри е системен проблем.

"Това в момента е въпрос на държавна стратегия. Това не е по възможностите на един лекар да го реши". Каза, че има едно "номадство на персонал, което не оправя системата, напротив. Това задълбочава проблемите".

Още: В “Пирогов“ има финансови нарушения: Проф. Христо Хинков с първи коментар на проверката на АДФИ (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес