Българският пациент доплаща 66% за лекарствата си по Здравна каса

17038
Българският пациент доплаща 66% за лекарствата си по Здравна каса

Българският пациент доплаща 66% за лекарствата си по здравна каса, защото са предимно оригинални медикаменти. Това съобщиха на дискусия за генеричните лекарства от Българската генерична асоциация.

В Европа от използването на такива лекарства се спестяват годишно 35 милиарда евро.

Фармацевтичният гигант Pfizer може да купи основния си конкурент

Възможно е да станем свидетели на най-голямата сделка в историята на фармацевтичния сектор. Американската компания Pfizer иска да купи ...

В България няма прогенерична лекарствена политика, заяви председателят на българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев, цитиран от БНР. Здравната каса у нас поема да заплаща 75% оригинални лекарства от позитивната листа и едва 25% генерични лекарства, чиято цена е в пъти по ниска, а генеричното лекарство е еднакво по състав и лечебен ефект, каза още Хаджидончев, председател на асоциацията.

Бих искал да тръгна от най масовите заболявания, които са хронични заболявания - сърдечно-съдовите, където в момента рембурсацията е между 25 и 50 процента, или пациентът доплаща от 50 до 85 процента от стойността на медикамента. На база на генеричен медикамент може да се реимбурсират 100%. Може да се създаде един базов пакет от тези медикаменти, комбинации от различни форми, която да гарантира безплатното лечение на пациента, посочи Хаджидончев.

Според данни на европейската генерична асоциация, използването на генерични лекарства увеличава достъпа на пациента до лечение. Четири милиарда евро годишно се спестяват в онкологията с използването на генерични лекарства.

В много от европейските държави има задължителен процент генерично изписани. 50-65 процента за генерични медикаменти или формиране на генеричната политика, задължително предписване на генерични медикаменти в определен момент.

НЗОК: Заради празниците лекарствата може да се вземат по-рано

НЗОК е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари...

Българската генерична фармацевтична асоциация призова здравните институции у нас да започнат широк обществен дебат за по широко използване на генеричните лекарства. Това ще доведе до увеличаване на спестяванията на здравноосигурителната система у нас. Партньорството между здравните институции и производителите на тези лекарства е трудно за разлика от останалите европейски държави като Германия и Великобритания, където лекарствата, поемани от обществените фондове са преди всичко от новите генерични форми, за да не се стига до дефицити в здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com