Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Иван Колчаков: Хората не виждат 30 000 смъртни случая, а виждат усложненията от ваксинацията

26 декември 2021, 08:15 часа • 11971 прочитания

Ключовата дума за справяне с пандемията от коронавирус е доверие – доверие в компетентните лекари и компетентните институции. Възрастните хора с придружаващи заболявания е добре да се ваксинират. Това заяви в интервю за БГНЕС доктор Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ „Софиямед“.

„Факт е, че сме държавата член на ЕС, която е с най-малък процент ваксинирано население и с най-висока смъртност. Разбира се, имат значение и действията на държавните институции, когато бе въведен зеленият сертификат имахме по 20 000 – 30 000 ваксинирани на ден. Това показва, че българинът разбира от моркова и тоягата. Има така да се каже, мегдан за мерки, които са допустими. Демокрацията не е свободия“, каза известният анестезиолог.

Той даде интересни сравнение от световната практика.

„Виждаме какво прави американската демокрация, например. Тя каза всички, които са в Министерството на отбраната трябва да са ваксинирани. Австрия каза локдаун. Ние нищо от това не сме въвели, а не мога да кажа, че сме по-демократични. Примата на живота е здравето“, подчерта известният анестезиолог.

Той е категоричен, че само лекари, които са компетентни, трябва да се изказват по темата с пандемията от COVID-19.

„Илюзия е да се смята, че хората, които не са компетентни трябва да добият информираност за да получат доверие. Доверието се получава като се довериш на тези, които разбират. 90% от лекарите не разбират от тази материя, защото не е тяхната специалност. Казвал съм го и друг път, като си счупиш крака не ходиш на очен лекар. Тук има тясна специализация. Имаме вирусолози, имунолози. Къде се лекуват най-тежките форми на COVID-19? В интензивни отделения, в реанимация, т. е. колегите, които имат специалност като мен сме последната преграда преди смъртта“, заяви Колчаков.

Ние обръщаме прекалено много внимание на вредите, а пропускаме ползите.

„Българите правят парадоксален избор. Когато стана известно, че има тромбозиране от ваксините, нашите колеги от западните страни направиха проучвания. Те вече знаят, че има от 3 до 5 случая на един милион ваксинирани. Това означава, че в България на около 7 млн. население биха получили тромбозиране 35 човека. Хората у нас не виждат 30 000 починали от COVID пандемията, а виждат някакви усложнения. Ето това е некомпетентен избор. Избираш преодоляването на някакъв малък риск, а не виждаш смъртта пред очите си. От тази гледна точка възловото нещо, пак казвам, е доверието. Има голямо значение, държавата, институциите. Доверието в компетентните лекари и компетентните институции, които управляват пандемията“, каза докторът.

Добре е хора с придружаващи заболявания да се ваксинират.

„От доста време сме отбелязали, че високата смъртност касае хората с придружаващи заболявания и възраст над 70 години. От тази гледна точка е логично да кажем, че високата смъртност е и резултат от общото състояние на нацията, което не е добро. Съчетаването на COVID-19 със сериозни придружаващи хронични заболявания даде този печален рекорд. Още веднъж да кажем, че не само, че няма риск от ваксините за хора с придружаващи хронични заболявания, а напротив, горещо препоръчително е такива хора да се ваксинират. Баща ми, например, който е с тежко сърдечно заболяване се ваксинира, както и майка ми, която е от 20 години диабетик, също се ваксинира и нямат никакви проблеми“, подчерта д-р Колчаков

Докторът отправи послание за наближаващата Нова година.

„Както традиционно се казва, да си пожелаем здраве и дълъг живот в състояние на здраве. Имаме ново управление от млади хора, досега не сме имали толкова млад Парламент. Аз съм бил два пъти в Народното събрание. Младостта е обнадеждаваща, но не е гаранция за успех. Има две неща, които са важни. Когато си млад, народът казва, че морето е до колене, хоризонтът е много широк пред теб. Никога не трябва да забравят, че поколенията преди тях са създали всичко, което имаме на този свят. Мъдрите хора казват, че, ако виждам много надалече, то е, защото съм стъпил на раменете на гиганти, които са били преди мен. В България и в сферата на здравеопазването, и в сферата на демокрацията са направени решителни стъпки. Това не трябва да се пренебрегва, трябва да се надгражда, затова ние сме готови не да се бъркаме в плановете на новите генерации, а да им помагаме да решават задачите, като им посочваме какво сме направили“, заяви д-р Колчаков.

Още: Д-р Иван Колчаков: Стандартите на Софиямед биха закрили 90% от болниците

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес