ДПС мисли за вот на недоверие заради здравеопазването

5689
ДПС мисли за вот на недоверие заради здравеопазването
Снимка: БГНЕС

ДПС обмисля да внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради сектор "Здравеопазване". Причина за това са промените в Закона за здравното осигуряване, но преди да предприемат такива действия, ДПС ще изчакат да видят дали парламентът ще приеме поправките на Петър Москов на второ четене.

Това обяви на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, предаде БГНЕС.

"Не изключваме първият вот за недоверие да е именно традиционният за последните десетилетия – за здравеопазване. Това е въпрос на консултация с други политически сили. Ние не бихме депозирали такива действия, преди да видим какво ще се случи на второ четене. Ще отворим опции към всички политически сили, които се интересуват от темата здравеопазване и имат държавно отговорно поведение", коментира Кърджалиев.

Още в края на миналата година от ДПС стартираха подписка за вот на недоверие към кабинета заради Петър Москов. Тогава те не получиха подкрепа от други групи, защото аргументите им бяха насочени не към политиката на правителство, а изцяло към самия Петър Москов и негови изказвания.

Като видяхме законопроекта на Закона за здравното осигуряване, окончателно загубихме надежда за промяна в положителен аспект, заяви Кърджалиев, предаде "Фокус".

70% от завършващите лекари искат да специализират в чужбина

Ако болниците искат да задържат лекарите и след специализацията им, са длъжни да се грижат за тях, каза заместник-министърът на здравео...

"ЗИД на Закона за здравното осигуряване прави медицинските услуги по-недостъпни и скъпи. Създава условия за привилигировано обслужване към определени граждани. Прокарва лобистки текстове в услуга на здравноосигурителните фондове. Необходима е приватизация, а не национализация, конкуренция, а не монопол на НЗОК. Предложихме 35 точки като корекция между първо и второ четене. Не одобрихме философията на този законопроект", заяви Кърджалиев. По думите му, най-порочното предложение е това за диференциран пакет. "На база на 8% вноски ще бъдем дискриминирани, защото допълнителният пакет може да се ползва единствено чрез плащане в брой. Вторият вариант е от здравноосигурителен фонд, а третия е да се примирим и да попаднем в листите на чакащите", добави Кърджалиев. По думите му е възможна и корупция, за да се прередят чакащите.

"Поетапното повишаване с 5% до 2020 година на здравните осигуровки за нас е лицемерие на фона на 15-годишното изискване за плащане на вноски от страна на други граждани, изгубили здравните си права. В нас се затвърждава окончателно констатацията, че имаме министър, който е много силен и обигран популист, но имаме слаб министър на здравеопазването", добави Кърджалиев.

Според него качествата на здравния министъра ще доведат до това, че в близките няколко месеца ще има срив на този рейтинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика