МЗ: Карантината е еднаква за всички, без изключения

2668
МЗ: Карантината е еднаква за всички, без изключения
Снимка: БГНЕС

„Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена“, се казва в съобщение на МЗ и се припомнят думите на министъра: „В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички.

„Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок“, се казва още в съобщението.

Столичното РЗИ постави под карантина Иван Гешев

Столичното РЗИ постави под карантина главния прокурор Иван Гешев. Това съобщи самият той в Twitter. "Столична регионална здравна инспе...

Поводът за него беше публикация в Свободна Европа, която поставя въпроса ще бъде ли променена заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен от COVID-19 заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов? Главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който също е под карантина заради контактите си с премиера, спомена за промяна на заповедта пред Свободна Европа. “Да, според заповедта дори при отрицателен тест, карантината не може да бъде свалена”, каза Кунчев. По думите му обаче заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности-изключения, при които ще бъде възможно изолацията да бъде отменена.

“Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна”, каза Кунчев и допълни: “Сега аз съм в карантина, представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?”.

По думите на д-р Кунчев подобен подход е логичен, но тъй като заповедта е написана без изключения, тя на практика в момента се нарушава и така “хората се дразнят”. “За да няма такова дразнение, трябва да бъде описано много ясно при какви длъжности, в какви ситуации тази заповед може да бъде отменяна”.

Според Заповед № РД-01-610/22.10.2020 на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обаче всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице. Документът не предвижда изключения или сваляне на карантината при отрицателен PCR тест.

От Министерството на здравеопазването са обяснили писмено за Свободна Европа, че „отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок“.

Борисов разкри как се лекува от COVID-19

Премиерът Бойко Борисов разкри как се лекува от коронавирус в пост във Facebook. Той благодари на всички, котио проявават внимание и м...

В неделя стана известно, че Борисов е развил симптоми на коронавирус. Два дни по-рано - в петък, той беше поставен под карантина заради контакт с болен, заместник-регионалния министър Николай Нанков. В събота Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) свали ограниченията му заради отрицателен PCR тест, въпреки че в заповедта за карантиране няма подобна хипотеза. В понеделник директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка.

Седмица по-рано подобен беше случаят и с президента Румен Радев, на когото се наложи да се върне извънредно от посещение в Естония заради контакт в България с болния от коронавирус ръководител на военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Димитър Петров. Президентът замина на международна визита, въпреки че е знаел, че е контактно лице. При връщането си Радев беше поставен под карантина, но след отрицателни тестове директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев обяви пред медиите, че лично я е свалил.

Така и президентът, и премиерът не бяха изолирани за 10 дни, както предвижда заповедта на здравния министър.

“Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме", каза Пенчев, цитиран от “24 часа”.

Още: Д-р Стойчо Кацаров: СРЗИ наруши закона като отмени първата карантина на премиера

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com