Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

3988
Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори
Снимка: БГНЕС

Ще се въведе ли дистанционно обучение за ученици, които са с непълен имунизационен календар? На този въпрос отговори служебният здравен министър д-р Галя Кондева по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което бяха обсъдени мерките, които държавата е взела, за да се спре разпространението на коклюш.

По думите ѝ подобна мярка може да се въведе, ако Министерство на образованието прецени, че може да го осигури. "Това зависи от учебната програма. На този етап не сме обсъждали и не предвиждаме такава мярка", заяви министърът. Тя припомни, че на голяма част от учениците им предстоят матури. Още: Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

"Няма да отрека, че много се надяваме на предстоящите почивни дни, за да ограничим разпространението в училищата", каза още Кондева. Тя увери, че МЗ поддържа тясна връзка с Министерството на образованието за защита на учащите и предотвратяване на паника.

"Има достатъчно ваксини"

Държавата разполага с достатъчни количества ваксини срещу коклюш за най-уязвимите групи – деца от два месеца до две години, стана ясно още от думите ѝ. Служебният министър сподели, че допълнителни 2000 дози ще да бъдат внесени до края на седмицата, като в момента в склада на министерството има налични 650 дози. Още: Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Кондева съобщи, че страната има висок имунизационен процент – 92.4% за последната година и припомни, че по имунизационния календар децата получават шест дози през живота си, без предвидени реимунизации за възрастни.

Министърът акцентира на необходимостта от непрекъснато наблюдение на заболяването, като посочи регистрираните 314 случая от началото на годината, с най-голям брой в София – 214. Освен това, Кондева подчерта отправените указания към регионалните здравни инспекции и лекарите за преглед и имунизация, както и за изолация на заразените до 30 дни и медицинско наблюдение за неимунизираните до 14 дни в случай на епидемия. Още: Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Служебният министър изрази увереност, че непрекъснатото анализиране на данните и тенденциите ще помогне за по-добро управление на здравната криза и ще предостави възможност за адаптиране на мерките в реално време.

Освен това, министър Кондева подчерта ангажимента на министерството за осигуряване на средства за ваксините и диагностиката, които са от критично значение за предотвратяване на разпространението на коклюша, особено сред новородените и малките деца, които са най-уязвими към инфекцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване