Скандалът в НЗОК - инспириран от човек с претенции да управлява държавата

4823
Скандалът в НЗОК - инспириран от човек с претенции да управлява държавата
Снимка: БГНЕС

"Директно мен никой не ме е заплашвал, мой приятел ми се обади, че с него е проведен разговор да ми предаде да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и аз работа в държавна болница няма да си намеря." Това заяви управителят на НЗОК проф. Камен Плочев относно поредния скандал с Касата.

Плочев допълни още, че оставката му е била "поискана по едно обвинение, едно писмо, което написах по решение на дирекционния съвет на НЗОК за възможността до края на годината да не може да разплатим необходимите средства към европейските държави, в които са се лекували българи, което може да доведе до връщане на български граждани и което може да доведе до една конфузна ситуация с нашите европейски партньори."

Бивш подуправител на НЗОК: Касата трябва да си възвърне характера на независима институция

"Това с Касата ще продължава, докато тя не си възвърне характера на независима институция. В момента има тотална намеса в оперативното ...

Ръководителят на НЗОК уточни, че до момента се е срещал само веднъж с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, но че е имал  среща с премиера Бойко Борисов: "Министър-председателят не ми е искал оставката. Направи ми упрек, не се прави така: "Нищо не разбираш от политика", ми каза, което може би е вярно. Той разбра че нямам намерение да клатя правителството, а да реша своевременно един проблем."

Няма да подам оставка, защото нищо незаконно не съм направил, допълни още Плочев пред bTV относно искането да се оттегли, отправено от здравния министър.

"Аз съм готов да забравя тези неща, които ми бяха казани, да протегна ръка и да продължим да работим. Да приключим този спор и да продължим да работим", допълни още управителят на Касата.

Реакции

От своя страна депутатът от БСП Славчо Велков от БСП заяви, че "от няколко високи места на Плочев му беше оказван натиск." Велков обясни, че човекът, който иска оставката на проф. Плочев, "е в управлението на държавата. Ако трябва ще го покажем, имаме му телефона. Ако се стигне до дебати за оставката аз ще го изнеса това в залата."

НЗОК: Здравният министър няма право да иска оставката на управителя

Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на Управител на здравната каса. Писмото, предизвикало реакцията на мин...

На въпрос дали е министър, Велков отговори: "Може да се каже, че е по-високо от министър с претенции да управлява държавата." Той уточни, че не е вицепремиер.

"В петък се срещнах с министър Ананиев и разговаряхме точно 40 мин. по този в въпрос. В случая той беше дошъл със същата молба - да му повлияя да си подаде оставката. Това значи, че някой го праща. Истината е друга - че там се бърза, докато си дойде премиера тази оставка да бъде оформена и да започне процедурата", разказа още Велков.

По думите му, "фигурата, която движи всички тези неща, е г-жа Жени Начева. Има доказателства, че тя грубо се намесва в ръководството на Касата и изземва неговите функции (бел. ред. - на Плочев). Не съм сигурен че НС ще му приеме оставката, защото беше избран от тях. Има хора разумни хора, особено тези, които са медици биха се замисли кой крив кой прав, особено след днешното предаване."

Задлъжнели сме най-много на Германия, Франция и Италия. Това заяви проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", в коментар за скандала в НЗОК и дали на ръководителя на Касата проф. Камен Плочев е искал актуализация на бюджета директно от Народното събрание заради дългове от 270 млн. лева към чужди здравни системи, лекували българи.

Според Начев е абсурдно да се говори за актуализация на бюджета на НЗОК и не е хубаво, че Плочев е направил от този проблем политически въпрос. Начев обясни пред Нова телевизия, че въпросът трябва да се поставя, но не така. И призова "да не плашим гражданите на България, че ще има откази от здравна помощ в чужбина", макар да призна, че в Австрия например не приемат пациенти от България без предварително плащане. Направени са стъпки за спогодби за разсрочено плащане – ако се изпълняват, не би трябвало да има проблем, добави Начев. Той категорично каза, че парламентът не може да реши този проблем, както се иска в писмото на Плочев.

Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев. Причината е, че Плочев не е съгласувал ...

Начев заяви и, че се дължат по-малко пари – 207 млн. лева "в падеж". От финансово-административен проблемът става политически, следва говорилня и няма ефект, смята той.

Здравният експерт поиска и директно доплащане – около 5%, в здравеопазването. Така шефовете на болниците нямало да могат да лъжат за направени на хартия изследвания, защото трябва да ги платят те, а отделно щяло да има възпитателен ефект и върху обикновените хора, които много ще внимават какво плащат. Начев счита, че с Кирил Ананиев тези поправки като финансов модел в здравната система може да минат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com