Български биолог: Коронавирусът се променя със зашеметяваща скорост

6909
Български биолог: Коронавирусът се променя със зашеметяваща скорост
Снимка: iStock

Вече има вариант на коронавируса, който е в рамките на еволюцията на Омикрон и който антигенно е толкова различен антигенно от оригиналния ухански вариант, колкото SARS-CoV-2 (сегашният коронавирус) от SARS-CoV-1 (вирусът, който се появи в началото на XXI век и предизвиква Тежък остър респираторен синдром). Това пише в своя профил във Фейсбук молекулярният биолог д-р Георги Маринов.

Според Маринов, става въпрос за т.нар. вариант XBB, който идва от BJ.1 и BM.1.1.1. BJ.1 тръгва от BA.2, който беше доминиращ в късната пролет и началото на лятото в България, а BM.1.1.1 е подвариант на BA.2.75 - това е т.нар. индийски Омикрон, известен и с прозвището Кентавър. Родител на Кентавър също е BA.2. Биологът твърди, че XBB не е единственият, който показва такива характеристики, но е най-впечатляващият дотук.

Какво значи антигенно различен – това означава способността на организма ни да дава имунен отговор на даден вирус. В публикацията си Маринов уверено твърди, че дори хора с поставени три ваксини и наскоро преболедували "показват съвсем минимална неутрализация". Не е ясно дали има предвид данни, събрани след тестове в лаборатория на кръвен серум или наблюдения "на терен". Д-р Маринов не коментира и дали новите варианти са по-тежки или по-леки от досега циркулиралите и циркулиращите.

Естественият имунитет срещу Ковид работи добре, но има неизвестни (ВИДЕО)

Ако човек е боледувал от "първия Омикрон" (BA.1) или от BA.2, има около 76% вероятност изобщо да не се зарази с BA.5. Това показват дан...

"Това естествено разбива и ъпдейтнатите с една година закъснение и отново спрямо отдавна изчезнали варианти на вируса Омикрон бустери", добавя д-р Маринов. Вероятно той визира BA.1, срещу който вече има две ваксини - на Pfizer и на Moderna. И двете компании имат разработки за вариантите BA.4/BA.5, които още циркулират, но са на различен етап на одобрение в различните части на света, като в ЕС са одобрени ковид ваксини и срещу BA.1, и срещу BA.4/BA.5, но в България към датата на публикуване на този материал само ваксина на Pfizer е насочена срещу BA.5. Всичко за ваксините в България - ТУК.

Маринов обаче признава, че предвид бързата еволюция на вируса с етикет "Омикрон" изобщо не е ясно кой от всички варианти ще е следващият доминиращ.

Биологът казва и друго - няма данни все още вирусът да еволюирал толкова много, че вече да е изцяло нов и нито ваксини, нито преболедуване да му влияят изобщо. Става въпрос за изцяло нов щам - какво има предвид, припомнете си: Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

ОЩЕ: Омикрон – показва ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com