Одобрените в Европа ваксини срещу "Омикрон" не са достъпни за хора без нито една доза

5781
Одобрените в Европа ваксини срещу "Омикрон" не са достъпни за хора без нито една доза
Снимка: Getty Images

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) публикуваха съвместно изявление, с което поясняват, че неваксинираните срещу COVID-19 няма да могат да се възползват директно от новите ваксини, адаптирани срещу варианта „Омикрон“.

Причината е, че двата препарата – на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са одобрени в Европа само като подсилващи дози за вече ваксинирани срещу коронавирусната инфекция хора. Тоест, те са бустери и не могат да се използват веднага, ако се започва напълно нов имунизационен курс.

Български учени с анализ: Страната ни е №1 сред най-тежко засегнатите от пандемията

България затвърждава лидерската си позиция като най-тежко засегнатата от пандемията страна, като сме №1 и в печалната класация по ...

На 1 септември здравният регулатор на ЕС даде "зелена светлина" за употреба на двете бустер ваксини, разработени от германо-американското партньорство и от американската компания. Те действат срещу един от подвариантите на "Омикрон" - BA.1, както и срещу оригиналния щам на COVID-19.

Европейската комисия все пак трябва да даде окончателното си одобрение, което се очаква да стане съвсем скоро. ЕМА препоръчва препаратите да се използват от лица над 12 години. 

Решението на ЕМА идва след обявеното от здравния регулатор на САЩ одобрение за бустер ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, насочени срещу подвариантите BA.4 и BA.5 на "Омикрон".

Междувременно Европейската комисия призова здравните власти в 27-те държави от ЕС да започнат нови ваксинационни кампании, за да подготвят населението си за очакваната със спадането на температурите нова вълна от COVID-19. Досегашният опит показва, че тя вероятно ще бъде видима в повечето държави през октомври, достигайки пик към края на годината.

Въпреки че тези първи две адаптирани ваксини са разрешени за употреба при хора на възраст 12 години и повече, които са получили поне основна ваксинация срещу COVID-19, ECDC и EMA съветват тези бустери да бъдат насочени приоритетно към хора, които са по-застрашени от развитие на тежко заболяване поради определени рискови фактори. Това включва хора на възраст над 60 години, имунокомпрометирани лица и други уязвими лица (от 12-годишна възраст) с основни заболявания, които ги излагат на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19, както и бременни жени.

Изцяло нови варианти на COVID-19 може да се появят през зимата

Изцяло нови варианти на COVID-19 може да се появят през тази зима, обявиха от Европейската агенция по лекарствата, цитирани от БНР...

"Освен това трябва да се даде приоритет на жителите и персонала в домовете за дългосрочни грижи. Здравните работници също могат да бъдат взети предвид поради повишеното им излагане в случай на бъдещи нови вълни на SARS-CoV-2 и ключовата им роля за добре функциониращите системи за здравеопазване", пише още в съвместното изявление.

"Навременната ваксинация и поставянето на бустери преди потенциалното нарастване на случаите на COVID-19 през есента и зимата е от съществено значение за защитата на хората и за предотвратяване на претоварването на здравните системи. На хората, които отговарят на условията и все още не са били ваксинирани срещу COVID-19 или не са получили бустерна доза, се препоръчва да се явят за ваксинация, както е препоръчано в техните страни", гласи позицията на ЕМА и ECDC.

Те напомнят, че оригиналните ваксини срещу COVID-19 продължават да осигуряват защита срещу тежки заболявания, срещу хоспитализация и смърт. Препаратите трябва да се използват за първична ваксинация и да се обмислят като бустерни дози, когато все още не са налични по-нови адаптирани ваксини. А такива със сигурност ще има в близко бъдеще.

Предварителните данни показват, че имунният отговор, предизвикан от одобрените адаптирани ваксини срещу подварианта BA.1, надхвърля избраните щамове и обхваща други подварианти на "Омикрон" като BA.2, BA.2.75 и BA.5.

В допълнение към двете разрешени адаптирани ваксини, насочени към подварианта BA.1 и оригиналния щам на SARS-CoV-2, EMA в момента оценява една адаптирана ваксина, съответстваща на оригиналния щам и подвариантите BA.4 и BA.5 (вече одобрена в САЩ).

Естественият имунитет срещу Ковид работи добре, но има неизвестни (ВИДЕО)

Ако човек е боледувал от "първия Омикрон" (BA.1) или от BA.2, има около 76% вероятност изобщо да не се зарази с BA.5. Това показват дан...

В ход са и прегледи на препарати, включващи бета щам на вируса. Ако бъдат разрешени, тези ваксини ще разширят допълнително възможностите за имунизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com