Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

24 април 2024, 08:43 часа • 1663 прочитания

Писма, написани от известния алпинист Джордж Малори, участник в три британски експедиции до Еверест (1921, 1922, 1924), за първи път станаха достъпни за широка публика за стогодишнината от неговия съдбоносен опит да покори Джомолунгма – най-високия връх на нашата планета.

ОЩЕ: Христо Проданов става първият български алпинист, изкачил Еверест

Голяма част от колекцията се състои от писма между Малори и съпругата му Рут от техния годеж през 1914 г. до смъртта на алпиниста при изкачването на Еверест през 1924 г. Сред тях е последното писмо, което Малори е написал преди последния си опит за катерене, както и три писма, които са лежали в джоба на сакото му в продължение на 75 години. Останките на планинския покорител са открити на 1 май 1999 г. на надморска височина 8155 метра.

Осемте членове на експедицията на Еверест от 1921 г. Застанали от ляво надясно са Гай Бълок, Хенри Морсхед, Оливър Уилър и Джордж Малори. Александър Херон, Санди Уоластън, Чарлз Хауърд-Бъри и Харолд Ребърн са седнали от ляво надясно. Alexander Frederick Richmond Wollaston / Public Domain

Възпитаник на Magdalene College, Кеймбридж, Малори е известен с това, че уж отговаря „Защото е там“, когато репортер го пита защо иска да изкачи Еверест. Все още има спор за това дали той и неговият партньор по катерене Андрю "Санди" Ървайн наистина са стигнали до Шапката на света.

Писмата обхващат някои интересни теми, включително:

  • Първата му разузнавателна мисия до Еверест през 1921 г. Тогава няма съществуващи записи или карти и мисията има за цел да се види дали изобщо е възможно да се стигне до основата на Еверест.
  • Втората му мисия да изследва Еверест. Тази мисия завършва катастрофално, когато осем шерпи са пометени и убити от лавина. В писмата си Малори обвинява себе си за този трагичен инцидент.
  • Службата му в Първата световна война, включително разказите на очевидци, че е бил в артилерията по време на битката при Сома.
  • Писма от посещението му в САЩ през 1923 г. по средата на забраната, търсене на мляко и сервиране на уиски през таен люк.

Писмата до Малори от съпругата му Рут са основен източник на социална история на жените, обхващащи голямо разнообразие от теми за живота ѝ като жена, преживяла Първата световна война.

Писмата са достъпни за разглеждане на уебсайта на Magdalene College.

„Беше истинско удоволствие да работя с тези писма – казва архивистката на колежа Кати Грийн.  – Независимо дали съпругата на Джордж Рут пише за това как му е изпращала сладкиши със сливи и грейпфрут в окопите (той отговаря, че грейпфрутът не е достатъчно узрял), или това е трогателното му последно писмо, в което казва, че шансовете за изкачване на Еверест са „50 към 1 срещу нас“, те предлагат завладяваща представа за живота на този известен възпитаник на Magdalene College.“

ОЩЕ: Еверест "порасна" с 86 сантиметра

Джордж Малори се смята за първия човек, опитал се да изкачи връх Еверест. Той загива на 37 години.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес