Животът е възникнал под земята?

145736
Животът е възникнал под земята?
Снимка: Thinkstock

Микроби живеят и се възпроизвеждат на 5 км под повърхността. След като учените направили това откритие, стигнали до извода, че животът може да е възникнал под земята преди 3,5 милиарда години и тези микроби да са оцелели изолирани от повърхността досега.

Още по-забележително е, че тези живи форми са общност от сходни генетично индивиди, които живеят разделени от огромни разстояния, пише в. "Дейли мейл".

Запаси с питейна вода лежат под световния океан

Австралийски учени установили, че водните резерви под морското дъно са с обем пет пъти по-голям от този на сладководните езера на план...

Учените откриха такива микроби в скали дълбоко под Северна Америка, Европа и Азия. Те приличат много на мостри, получени от минна шахта в района на Йоханесбург. Как тези микроби са се разпространили толкова далече не е ясно. Това показва, че микробите са еволюирали от общ предшественик, живял по времето, когато на Земята е възниквал животът.

Тези микроорганизми извличат енергия не от слънчевата светлина, а от водород и метан. Водород в природата се образува чрез серпентинизация, когато вода се сблъска с минерала оливин под налягане. Скалата тогава поглъща повечето кислородни атоми и оливинът се превръща в серпентин.

Откритието противоречи на теориите, че животът на Земята се е появил в "първична супа" от езера и морета преди 3,8 милиарда до 3,5 милиарда години, задействан от някаква форма на енергия, така че да се получат аминокиселини - градивните блокчета на протеините. Един от проблемите в този сценарий е, че по онова време повърхността на планетата ни е била подложена на силна ултравиолетова радиация, която бързо би разрушила сложни молекули.

На дълбоки места обаче средата би била по-благоприятна, каза Мат Шренк от университета на Мичиган.

И предците ни са виновни за глобалното затопляне

Дори нашите предци са влияли на глобалното затопляне преди няколко хиляди години. Тази хипотеза се потвърждава от резултатите от проучв...

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com