Джоди Фостър: Да си майка, значи да се страхуваш

10088
Джоди Фостър: Да си майка, значи да се страхуваш
Снимка: Getty Images / Guliver

Носителката на две награди "Оскар" Джоди Фостър даде интервю пред The Talks, посветено най-вече на технологиите. Ето какво каза актрисата.


- Кое е нещото, което ви кара да вземате решения?

- Напоследък осъзнах по много личен начин, че страхът е в сърцевината на всеки избор, който правим.

- Как по-точно?

- Всичко е свързано със страха - той е в есенцията на животинския вид, който представляваме. Отраснах само с майка ми, тя беше всичко за мен, най-важната връзка с човешко същество, което съм имала. И сега, когато имам две деца, виждам, че връзката ми с тях е базирана върху страха - майчинския страх да не им се случи нещо, инстикта да ги защитя от външния свят. Този страх е закодиран в нашето ДНК.  

- Какво научихте още от майчинството?

- Много научих от собствения ми филм "Малкия човек Тейт". Това е лента за това какво е да отглеждаш гений, някой, който ще бъде гласът на следващот поколение. Роден от твоята женска болка, отделен от теб, резултат от тази болка. Човек започва да изпитва особен вид романтизъм към тази болка на това да бъдеш родител. Впрочем връзката между майка и син е много различна от симбиозата, която има между майка и дъщеря. 

- Как открихте собствената си идентичност?

- Мисля, че живеем в ера, в която всеки търси собствената си идентичност, с много по-голяма тревога, отколкото през изминалите столетия. И мисля, че непрекъснато правим грешката да приемаме някоя от нашите идентичности в по-голяма степен от останалите. Аз съм майка, но аз съм и дъщеря, отраснала съм наполовина във Франция, но и наполовина в Америка, носител съм на две култури; обичам да карам ски, да гледам хокей, а това ,че живея в Лос Анджелис не значи, че не знам какво е да живееш с малък град. Аз мисля, че човек трябва да е отворен към безкрайните възможности за откриване на собствената си идентичност, отколкото да е моно фокусиран върху една. Такава беше мечтата на Кенеди, който беше визионер и бленуваше за свят, в който всички идентичности се смесват в едно. 

- Мислите ли, че отрязъкът от историята, в който живеем, може да постигне това? Не правят ли социалните мрежи нещо подобно?

- Живеем в много интересни времена. Технологията всъщност ни помога изключително много да повишим нивото на собственото си осъзнаване. В същото време подсъзнанието ни е изпълнено с неща, които непрекъснато искат да излязат на показ. Сблъсъкът между съзнание и подсъзнание в момента е по-силен от всякога. Фейсбук предизвиква революции в цели общества. Но технологията няма чувства, няма страст, няма мнение, тя просто отразява това, което й задаваме да направи. Не знам дали сме подготвени за това. 

Всъщност най-ценните неща в живота ни нямат нищо общо с технологиите - поне при мен е това. Но няма как да отречем приносът й: благодарение на нея човек, който живее в град с 25 души в Аляска би могъл да разбере за ЛГБТ движението - това не е малко. И го нямаше преди 10 години. Хората вече могат да надигнат глас в глобален мащаб, нещо, което в историята на човечеството никога не е било възможно. Технологията може да донесе повече справедливост. Благодарение на нея нещата в живота се случват по-бързо, самият успех идва по-бързо. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Мижав интерес ли? Панайот Панайотов като Ал Бано победи в "Като две капки вода"

Давид Гета стана баща за трети път (СНИМКА)

Дъщерята на Брус Уилис е диагностицирана с аутизъм (ВИДЕО)

Крисия отново показа, че не е дете (СНИМКА)

Честито: Бившата жена на Борис Солтарийски е бременна (СНИМКА)

Застраховаха черните боксерки на принц Хари за 1 млн. долара (СНИМКА)

Дони с емоционално признание: Намерих кой да ме опитоми

Ромина Тасевска се похвали с новата си къща (СНИМКА)

"Между живота и смъртта": Свилен Ноев от "Остава" шокира всички с разказа си

Кой ще бъде водещ на новото риалити "Островът на 100-те гривни“? (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com