Елица Петкова: Медиите и държавата трябва да подкрепят филми, които не утешават зрителя с пуканки и хепиенд

11386
Елица Петкова: Медиите и държавата трябва да подкрепят филми, които не утешават зрителя с пуканки и хепиенд
Снимка: СФФ

Елица Петкова е от новото поколение кинорежисьори. Родена е през 1983 във Велико Търново, но веднага след като приключва гимназиалното си образование заминава за Германия, където завършва магистратура по философия и японистика в Дюселдорф. През 2011 е приета кинорежисура в Немската филмова академия в Берлин.

Тя е млада, усмихната и вече бележи значителни успехи. Филмът ѝ „Липсващ“ бе селектиран за Кан, а големият ѝ триумф бе наградата от престижния фестивал Берлинале, която миналата година грабна филма ѝ „Жалейка“.

Но тези награди са само част от причината да сме впечатлени от нея – спечели възхищението ни с мнението си, че киното трябва да притежава онзи „творчески аспект, който няма само за цел да утешава зрителя с пуканки, кока-кола и някаква история, която завършва с хепи енд, а да разкаже една истина“.

Actualno.com се срещна с Елица в рамките на 21-я София Филм Фест, в който тя има честта да бъде част от Международното жури. Освен това филма ѝ „Жалейка“ е носител на голямата награда на 20-то издание фестивала.

След миналогодишния триумф на филма ви „Жалейка”, който грабна наградата на Международното жури на 20 София Филм Фест, какво е да стоиш от другата страна като част от тазгодишното жури на фестивала?

Разликата е много голяма, но не бих казала, че напрежението е по-малко. Като жури човек носи много голяма отговорност и трябва да е в една постоянна концентрация, за да може да оцени по адекватен начин съответния филм. А не да се влияе от афекти, преумора и пр. Да, различно е и много интересно.

Кои критерии при оценяването са най-важни за вас? На какво ще обръщате най-много внимание в един филм?

Аз лично се фокусирам върху цялостната композиция: актьорска игра, драматурдичен разказ, операторска работа, сценография, звук, монтаж. Мисля, че всички нива трябва да бъдат видени и оценени, защотото филмът не е едно нещо, а съвкупност от всички тези слоеве. Но като цяло най-важното е като зрител да усетя нещо. Филмът да продължи да живее в мен след като минат надписите.

Може би някаква по-силна емоция?

Може да не е на емоционално ниво, може да е на рационално, абстрактно да ме докосне. Но трябва да има нещо, което продължава да живее в зрителя и след прожекцията. Ако това го няма – грубо казано човек си е загубил два часа от живота.

Как виждате фестивалната публика у нас и на големите световни фестивали? Има ли разлика във възприятието и фестивалната култура?

Да, със сигурност има разлики, но не бих ги национализирала. Не бих казала, че тези разлики се дължат на това, че фестивалът е български, испански или немски. Може би са свързани с големината на съответния фестивал. На една прожекция на Берлинале много често има над хиляда зрители, но това е защото ги има пространствата, публиката, дългата фестивална традиция и самото население на града, което може да напълни залите.

А като възприятия и емоции у публиката, като предпочитания за филми?

Не мисля, че е толкова лесно шаблонно да се погледне на публиката. Не бих ги разделила категорично. Мисля, че всичко е много субективно. Всеки човек си има своето възприятие за нещата, които вижда.

Наградата на София Филм Фест не е първото отличие на „Жалейка”. Филмът спечели награда на престижния фестивал Берлинале. Очаквахте ли това голямо световно признание?

Не, нищо не съм очаквала и точно заради това признанието ми даде едно много силно емоционално изживяване. Щастлива, че съм имала възможността да го изживея и се надявам да продължи и за напред.

Кое беше най-голямото предизвикателство пред осъществяването на този филм?

Имаше няколко предизвикателства. Едното, че това е една много лична тема, която касае собственото ми минало. И когато като режисьор набереш смелостта и нобходимата дистанция, за да разкажеш нещо, което лично теб те касае, това винаги е свързано с риск. Когато материята е лична, авторът ѝ е често уязвим и предизвикателството се състои в това да не позволява да бъде изцяло погълнат от нея и да не губи страничния си поглед на разказвач и наблюдател.

Другото е, че снимахме в едно село, без да го превръщаме в студио. Т.е. хората там бяха значителна част от снимачния процес и това също бе свързано с риск – в професионален и в междучовешки план. Имахме щастието, че нещата се получиха добре. Но определено беше предизвикателство за мен.

Вие живеете в Германия от много години и до колкото знам голяма част от проектите ви са реализирани благодарение на Германската филмова академия. Смятате ли, че ако живеехте и творяхте в България щяхте да постигнете същия успех?

Със сигурност щеше да е по-различно, защото щеше да бъде един много по-различен начин на живот. Не мога да дам прогноза, в какво щеше да се състои разликата и дали щях да имам същата възможност да правя филми. Това са спекулации. Тъй като нямам тази опитност не искам да изказвам неща, които се базират само на предразсъдъци и клишета.

Много от по-младите български режисьори смятат, че в България липсва политика по отношение на дистрибуцията на филми и така техните произведения не достигат до по-голяма аудитория. Какво трябва да се промени според вас, за да заработи този механизъм у нас?

Не съм политик и нямам план за действие. Не съм се замисляла какви са разликите, защото нямам усещането, че примерно дори в Германия нещата функционират по мед и масло. Общо взето има много повече режисьори и неосъществени проекти, отколкото възможности за реализация. Мисля, че това касае не само България, а общо взето киното като цяло и всеки млад режисьор, който тепърва трябва да се доказва и рискува с начина, по който разказва, да направи нещо, което е непродаваемо или некомерсиално, но има творческо качество.

Трудно е да се намери място за поредния автор, навсякъде по света - това си мисля. Но начинът е да се възпитава публиката. Трябва да има публика за тези филми. Това означава, че медиите, телевизиите, държавните институции е хубаво да обръщат внимание на този творчески аспект, който няма само за цел да утешава зрителя с пуканки, кока-кола и някаква история, която завършва с хепиенд, а да разкаже една истина. Понякога истината е ръбата и може би публиката трябва да се научи да увеличава спектъра си на толерантност към различни филми и сюжети, търсейки нещо ново и смело, което излиза от рамката на разтоварващото Popcorn кино.

Според някои мнения режисьорите сами трябва да разпространяват своите филми?

Това е спорно със сигурност. Работата на режисьора не приключва с това – да си монтира филма, да се отпусне на дивана и да чака, потвърждение за това, колко е велик. Но не мисля, че е правилно режисьорът да се превръща сам в продукт, в рекламно лице, което почва да промотира личността си, за да може да привлече внимание към продукта си. Мисля, че филмът е нещо, което съществува само по себе си и би било добре да има платформа, за да може той да живее живота си без режисьора, който като един месия седи до него и го промотира, превръщайки себе си в марка.

Защо станахте кинорежисьор?

Афганистан - истински и трогателен през погледа на режисьора Питър-Ян де Пу

Във филма си "Земята на просветените" дебютиращият режисьор Питър-Ян де Пу ни показва какво е състоянието на Афганистан и какво остава ...

По много причини. Обичам да работя с хора. Когато човек е в киното е в постоянна комуникация с много хора от различни професии - технически, творчески. Човек има възможността да разказва истории, които са свързани не само с думите и с мисълта, ами и с визуалния образ, със звука. На различни нива човек може да разкаже различни неща, което си противоречат или пък се допълват едно друго. Тази възможност за колаж ми е това, което ме привлича в киното.

Режисьор е по-скоро прозвище или професия като всички други?

Мисля, че може да бъде и едното, и другото. Не искам да давам единствена легетимна дефиниция какво е режисьор, но със сигурност е нещо, което напира в теб и е свързано със страст. Трябва да имаш необходимостта и страстта да разкажеш нещо, за да го реализираш във филм. Ако инструментализираш сам себе си, просто да делегираш нещо, в което сам не вярваш и не виждаш причина то да бъде видяно от хиляди хора - по-добре да правиш нещо друго. Мисля, че е важно да я има страстта. Това може би важи за всяка професия - ако не направиш нещо с любов и искрен ентусиазъм, то защо го правиш?

Смятате ли, че жените режисьори нямат достатъчно поле за развитие и сякаш са изтласкани по-назад в тази индустрия, като се има предвид дори фактът, че в цялата история на наградите „Оскар” статуетката за най-добър режисьор е печелена само веднъж от жена? (бел. ред. - 2010 г., Катрин Бигълоу)

Със сигурност съществува такова нещо в историята. Има една неравностойност, която до ден днешен се вижда, но това се променя. Има все повече и повече жени-автори, които правят страхотни филми, получават признания за нещата, които правят. Мисля, че изразът "нямам успех в киното, защото съм жена" в оправдание. Не мисля, че е адекватно за реалността, в която живеем. Има вратички за всеки, просто човек не бива да спира да търси.

Очевидно никога не сте имали комплекси по отношение на това, че сте жена в една професия, която толерира мъжете. А някога чувствали ли сте, че сте подценявана затова, че сте българка?

Петър Вълчанов за късометражно кино и киното въобще

Едно интервю на безкрайно талантливия български режисьор Петър Вълчанов, посветено на Jameson Short Film Award и международния София Фи...

Не, не съм го преживявала. По-скоро на хората им е интересно, когато срещнат човек от друга държава, с друг културен бекграунд. Това обогатява. Аз лично гледам на това като голям плюс и го използвам в творчеството си. Струва ми се, че хората, с които общувам, също гледат на произхода ми по подобен начин.

Кой е последният филм, който ви впечатли и бихте ни препоръчали да гледаме?

Гледах на Берлинале през фервуари месец в секцията форум един грузински документален филм, казва се Sity of the sun. Този филм успя да ме докосне много дълбоко и ме впечатли с творческия си подчерк. Това е филм, за който си заслужава да си купиш билет.

Какво ново да очакваме от вас?

Работя по нови проекти. Все още сме във фаза финансиране и кастинг. От време на време доразвивам и сценария. Но още сме в работен процес и не искам да говоря за сюжета и да разгръщам тайните. Филмът ще бъде заснет в Германия. Когато дойде времето, ще разберете.

Интервю на Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю