Георги Бабев, "Градус" АД: До дни ще стане ясно за какво и за колко съдим Илчовски (ВИДЕО)

24583

В създалата се ситуация с хвърлените в публичното пространство по „Градус“ АД обвинения, ми бяха делегирани правата да направя пълна проверка, каза пред Actualno.com Георги Бабев, независим член на борда на директорите на "Градус" АД. За първи път ръководството на дружеството проговори пред непечатна медия.

Обвиненията бяха в две направления, едното е за фиктивни сделки, а другото за занижени цени, от което ние сме се възползвали, като сме го притискали да купуваме от него (бел. ред. - Светослав Илчовски). Обещах, че ще разкрия пълната информация пред всички и това вече е факт. Изнесохме доклад със всички сделки на дъщерното дружество "Градус 3" от 2017 г. до сега, до 30 април, 2021 г., където направихме сравнителен анализ на всичките ни сделки в сравнение със сделките към въпросното лице, посочи Бабев.

Според него, абсолютно лъжливи са твърденията, че има кухи сделки, за да излезе дружеството на фондовата борса. Абсолютно всички сделки са реални, с доставени стоки, надлежно отчетени пред инситуциите, пред НАП, с платени данъци, увери той. Първо бяха цитирани някакви бомбастични фиктивни сделки в размер на 60-70 милиона лева. Искам да подчертая, че в последствие въпросното лице цитираше сделка към него за 2 милиона лева. Имайте предвид, че оборотът на „Градус“ през 2017 година е в размер на 250 милиона, като тази сделка представлява 0,8% от оборота, заяви Бабев.

Другото, което искам да подчертая, е, че оборотът по никакъв начин не влияе на оценката на компанията, което ясно е записано в проспекта за публичното предлагане. Дълги години сме имали сделки към господин Илчовски, той е един от големите производители в България на зърнени култури, ние имаме най-големия фуражен завод в България и произвеждаме фуража си за целите на нашия бизнес, каза Бабев.

През 2017 година „Градус” има обем на приходи от продажба на зърнени култури, който е между 2 и 4,5 пъти по-голям на годишна база, отколкото която и да е друга година в периода 2016 – 2020 година – как се е получило така? Обяснихме внимателно в анализа и в справката за сделките, че оборотът ни е наистина много голям, но това е съпътстващ бизнес и не е фокус на компанията. В следващите години с много по-малки обороти в този бизнес – търговия със зърна, ние постигаме почти същата печалба като абсолютна стойност. Брутния марж от 4% за 2017-а стига до 12-15% през следващите години.

Събранието на акционерите, насрочено за 11 юни в Стара Загора, ще се проведе и на него ще се гласува пореден дивидент на акционерите, каза Бабев. Компанията е раздала по време на публичния си живот над 40 милиона лева на своите акционери, което допълнително оборва всички твърдения за фиктивни сделки и обороти, при положение, че щом печалбата се разпределя между акционерите, тя е напълно реална. През годините сме направили над 37 милиона лева инвестиции обратно в разрастване на основния ни бизнес, така че на 90% ние сме си изпълнили ангажимента към акционерите. Искам да подчертая, че компанията към днешна дата е с нулев дълг, това показва, че е рентабилна и има сериозен бизнес и това е основание за мениджмънта да предлага за в бъдеще увеличение на дивидента за акционерите, каза Бабев.

Клиентите на „Градус“ са световни конгломерати като имена, имаме много сериозен износ и за Турция, така че за фиктивни обороти не може да се говори, категоричен е Бабев.

Ако на това събрание миноритарен акционер поиска данни за извършени плащания по банков път, които да отговарят на издадени фактури през 2017 година, ще бъдат ли те предоставени от „Градус”? Имайте предвид, че разкриването на тази информация засяга и трети страни и ние като цяло по закон нямаме право да разкриваме такава информация, която би навредила на наш клиент, уточни Бабев. Това, което сме изнесли, е напълно достатъчно, като имайте предвид, че съдействаме на всички институции и сме отворени за всякакви проверки, добави той.

Защо г-н Иван Ангелов се отрече от казаното пред комисията „Манолова“, а именно, че премиерът Бойко Борисов му е съдействал за освобожзаване на онази пратка с яйца в Турция?

По принцип, отговори Георги Бабев, дейността на едно правителство трябва да е защита и подкрепа на българския бизнес и създаване на добра среда за правене на бизнес. Връзките на г-н Ангелов и премиера според мен са силно преекспонирани. Наистина г-н Ангелов каза някои неща в комисията, които реално след това той заяви, че ще провери, защото г-н Ангелов прави хиляди сделки на година, той не може да помни всяка сделка, каза Бабев.

На въпрос как ще провери дали се е познавал или не с един човек и дали му е съдействал за важна част от неговия бизнес в съседна държава, Бабев отговори: Не е в естеството на работата на г-н Ангелов да се изявява по тъй наречените комисии, защото не знам как Ви се стори и самата комисия. Защото е нередно, а в някои страни и подсъдно да се хвърлят неверни твърдения без доказателства и то за публична компания. За такива неща в чужбина регулаторните органи налаган жестоки санкции. Защото „Градус“ не е г-н Ангелов, а собственост на над 1000 акционери, които са пенсионни и застрахователни дружества, международни банки. Прецедент е да влязат световни банки като акционери и да купят дялови участия в „Градус“, чужди акционери и над 1000 физически лица.

„Пуснахме сигнал и в Комисията по финансов надзор за пазарна манипулация от лицето, което споменахте, така че ще предприемем всички действия и сме длъжни да го направим. За помощ от държавата не може да се говори, при положение, че "Градус" е лидер на европейския пазар в сегмент разплодни яйца. Това абсолютно оборва твърденията, че ние сме го постигнали това благодарение на някаква политическа подкрепа и де факто е обидна за всички над 1300 служители, които работят в тази компания“, каза още Бабев.

До дни ще стане ясно и какви точно съдебни искове завежда дружеството срещу Светослав Илчовски - като предявени претенции и търсено обезщетение.

Още: Някои интересни числа зад скандала "Илчовски"

КФН: Няма установени нарушения от "Градус" АД

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю