КФН: Няма установени нарушения от "Градус" АД

6124
КФН: Няма установени нарушения от "Градус" АД
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

В Комисията по финансов надзор няма установени нарушения на законодателството, което се отнася до дейността на публичните дружества, включително и за дейността, извършвана от "Градус" АД и неговите дъщерни компании. Това съобщиха от КФН. 

За периода, през който дружеството е публично от 2018 г. до настоящия момент не са установени нарушения на законодателството до придобиване на публичен статут, който не подлежи на надзор от КФН, се посочва в съобщението от институцията. От там подчертават, че извършват регулярни текущи проверки.

Пенсионните дружества с официален коментар по скандала с фирма "Градус"*

"Молим всяко лице или институция, разполагащи с конкретна информация и доказателства за злоупотреби по това първично публично предлага...

Комисията за финансов надзор се самосезира и възложи проверка на дейността на публичното дружество "Градус" АД относно спазване на приложимото специално законодателство от момента на придобиване на статут на публично дружество. В случай че в КФН постъпи допълнителна информация, сведения и/или документи, които имат отношение към извършваната проверка, същите ще бъдат анализирани, а резултатите от анализа ще бъдат приобщени към проверката.

Причина за проверката е медийния интерес след като през миналата седмица земеделският производител Светослав Илчовски обвини съсобственика на производителя на пилешко Иван Ангелов в корупция и в представяне на кухи обороти, с които е повишил изкуствено цената на акциите на дружество преди излизането му на борсата. Скандалните разкрития бяха направени пред комисията по проверка на управлението с председател Мая Манолова. От "Градус" вече се заканиха да заведат дела заради твърденията. По-рано през деня член на ръководството на акционерното дружество също изпрати писмо до медиите, в което увери, че отчетите са коректни, а заради отправените обвинения акционерите в компанията са загубили 20 млн. лв.

Акциите на компанията пострадаха в петък, когато загубиха 6.4% от стойността си. Днес бяха изтъргувани почти 32 хил акции на компанията като поевтиняха с 2.74%. При осъществяване на първичното публично предлагане на акции на "Градус" АД не са установени нарушения, като са спазени всички приложими към датата на осъществяването му изисквания на действащото законодателство. Това обявява днес КФН, която напомня, че дейността на компанията не е била обект на нейната регулация преди да стане публична.

По ключовия въпрос за "кухите обороти", по думите на Светослав Илчовски, комисията посочва, че след като е разгледала проспекта на "Градус" е поискала да отстрани "констатирани непълноти и несъответствия" в срок от 1 месец "с оглед обезпечаване на максимално разкриване на данните за финансовото състояние на емитента и неговата група и свързаните с дейността му рискове с цел осигуряване на възможност инвеститорите да разполагат с необходимата информация преди да вземат решение дали да инвестират в предлаганите ценни книжа".

Илчовски заговори пак - за Бойко Борисов, за сделки и обороти на фирма "Градус" (ВИДЕО)

Нямам представа дали пачките и кюлчетата са били в спалнята на Бойко Борисов или са внесени там. Това заяви бизнесменът Светослав Илчов...

От обяснението се разбира, че това се е наложило заради разликата между определената минимална емисионна стойност от 1.80 лв. и максималната цена на новите акции от 2.35 лв., които са по-високи от балансовата стойност на една акция преди увеличението на капитала на компанията. Така комисията мотивира защо е изискала да се представи подробна обосновка на ценовия диапазон за определяне на емисионната стойност на акциите.

От КФН уточняват, че между август 2018 година до края на месец април 2021 година общо изтъргуваният обем акции от капитала на дружеството е 10 147 628,00 бр. акции, при най-ниска цена 1,35 лв. и най-висока цена 1,85 лв. Балансовата стойност на една акция на "Градус" АД към 31.03.2021 г. е 1,30 лв. Цената на една акция на същата компания при затварянето на пазара на 05.05.2021 г. е 1,56 лв., а към - 07.05.2021 г. - е на ниво от около 1.45 лв., т.е. налице е спад от 6,4 %. Горното не дава основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на "Българска фондова борса" АД. В периода, в който "Градус" АД е публично дружество, в КФН не са постъпвали жалби или сигнали от лица, инвестирали в ценни книжа на компанията, се казва още в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com